Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.06.2020 7:37:00

Finanční podporu sportu chceme nadále navyšovat

Finanční podporu sportu chceme nadále navyšovat

Královéhradecký kraj průběžně vyhodnotil plnění Memoranda o spolupráci mezi krajem a Všesportovním kolegiem Královéhradeckého kraje (VŠK KHK), které vešlo v platnost dubnu loňského roku.

Memorandum se zaměřuje na spolupráci v oblasti rozvoje sportu a jeho podmínek v kraji a zlepšení úrovně pohybových aktivit obyvatel kraje.

„Po roce od uzavření memoranda jsme zhodnotili jeho průběžné plnění a fungování nastavené spolupráce, ve které chceme nadále pokračovat. Podpora sportu a pohybu je moc důležitá, měla by pomoci zajistit, aby bylo kde sportovat, aby měl kdo se sportovci  pracovat v roli trenérů či cvičitelů a podpořila se činnost a akce sportovních klubů, tedy jak sportovat. Důležitá je práce i s těmi nejmenšími, aby je sport bavil a dělal jim radost celý život,“ říká náměstkyně Martina Berdychová, která má ve své gesci tělovýchovu a sport.

Královéhradecký kraj pro letošní rok poskytl v dotačních programech v oblasti sportu necelých 25 milionů korun, což je oproti začátku volebního období 2016 navýšení o 12,5 milionu korun. Kromě systémové podpory kraj oblast sportu financuje i formou individuálních dotací a v tomto roce poprvé vyhlásil dotační program na podporu investic do sportovních objektů ve vlastnictví spolků s alokací 8 milionů korun. Podpořil tak 26 investičních projektů.

„Pro letošní rok jsme ještě navýšili finanční podporu významných tradičních sportovních akcí s trvalou záštitou Rady Královéhradeckého kraje na 2 miliony korun, což je oproti roku 2016 stoprocentní nárůst,“ pokračuje náměstkyně Berdychová. Kraj také finančně zajišťuje projekt Olympiád dětí a mládeže, částku postupně navýšil na 2,5 milionu ročně. Letos kraj vyhlásil i samostatný dotační program ve výši 900 tisíc korun na přípravu krajských olympijských reprezentantů a podpořil tak 22 sportovních organizací. Ze zimní olympiády, která se konala v lednu v Karlovarském kraji, reprezentanti Královéhradeckého kraje přivezli rekordních 31 medailí a v celkovém pořadí krajů obsadili stříbrnou příčku.

Každoročně pokračuje i podpora krajských organizací sdružených ve Všesportovním kolegiu KHK, které kraj v roce 2019 podpořil částkou 777 tisíc korun a pro letošní rok počítá s navýšením na 805 tisíc korun. Mezi další akce podpořené prostřednictvím individuální dotace patří například anketa „Nejúspěšnější sportovec Královéhradeckého kraje“. 

Sportovní a tělovýchovné organizace, které jsou členy Všesportovního kolegia Královéhradeckého kraje, sdružují přes 42 tisíc dětí a 89 tisíc dospělých. „V roce 2019 proběhlo přes sedm tisíc sportovních akcí organizovaných kolegiem pro veřejnost i výkonnostní sportovce. Účastnilo se jich skoro 11 tisíc dětí a mládeže a přes 99 tisíc dospělých. Náklady na tyto akce činily více jak 150 milionů korun,“ říká předseda kolegia Jiří Pekař. Dodává, že dalších 233 akcí bylo zaměřeno na rozvoj pohybové gramotnosti pro širokou veřejnost a počet účastníků těchto akcí přesáhl 24 tisíc. Sportovní organizace ve VŠK KHK mají sportoviště v hodnotě téměř 2,2 miliardy korun s potřebou investic ve výši 383 milionů korun. Do provozu údržby a rozvoje těchto sportovišť v roce 2019 investovaly 137,9 milion u korun.

Mezi  organizace a spolky sdružené v krajském všesportovním kolegiu patří: Královéhradecká krajská organizace České unie sportu, Královéhradecká krajská asociace Sport pro všechny, Česká obec sokolská, Orel, Centrum zdravotně postižených sportovců, Sdružení sportovních svazů České republiky, Klub Českých turistů, Český střelecký svaz, Asociace školních sportovních klubů, Český svaz kin-ballu, Asociace TJSK a Akademie Rinosport.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama