Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2012 16:09:45

Novela z dílny ministra Drábka hazarduje s osudy tisíců dětí

Novela z dílny ministra Drábka hazarduje s osudy tisíců dětí

Nezodpovědný hazard s osudy tisíců dětí, likvidace ústavů pro ohrožené děti, redukce pěstounské péče v naší zemi.

ČSSD upozorňuje na hlavní rizika, která s sebou přináší novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí z dílny ministra Drábka, kterou se bude na nejbližší schůzi zabývat Poslanecká sněmovna. ČSSD tento Drábkův záměr odmítá, návrh považujeme za nepromyšlený s tím, že rizika jsou velmi závažná.

ČSSD opakovaně kritizuje chybná legislativní opatření, která ministr Drábek prosazuje bez dostatečného projednání s odbornou veřejností a proti stanovisku nejen opozice, ale i těch, kterým Drábkovy novely zásadně ovlivňují život.

Nezodpovědnou politiku ministra Drábka můžeme nyní všichni sledovat v praxi – demontáž fungujících systémů úřadů práce a kolaps vyplácení sociálních dávek. To vše navzdory tomu, že jsme ministra Drábka upozorňovali na nepřipravenost a rizika této chybné koncepce.

Drábkovo ministerstvo nyní předkládá další nepromyšlený polotovar, který místo skutečného zlepšení a zkvalitnění systému péče o ohrožené děti způsobí pouze opět chaos a situaci naopak ztíží. Novela obsahuje několik zásadních plánů, které považuje ČSSD za mimořádně rizikové:

•    Záměr ministra Drábka zrušit do dvou let kojenecké ústavy a v této krátké době získat stovky nových pěstounů, které je nahradí, je hazardem s osudy tisíců dětí, kterým bohužel již na samém začátku jejich života nebylo dopřáno, aby mohli vyrůstat se svými rodiči.

•    Odmítáme rušení kojeneckých ústavů. Jsme přesvědčeni, že tato zařízení mají své nezastupitelné místo v systému péče o ohrožené děti. Podporujeme záměr ministerstva na zvýšení počtu pěstounů, ale poukazujeme na to, že pěstounů je v České republice již nyní méně, než by bylo třeba.

•    Odmítáme odebrání odměny pěstouna prarodičům. Vůči těmto pěstounům je to nespravedlivé a zhorší to sociální situaci nejen jich, ale i jimi vychovávaných dětí. Pokud se o dítě nemohou starat biologičtí rodiče, jsou prarodiče nejlepší alternativou.

•    Odmítáme snižování státního příspěvku zařízením pro děti vyžadující okamžitou pomoc, např. známé Klokánky. Navrhované snížené příspěvky těmto zařízením nepokryjí ani náklady na platy zaměstnanců, bez dalších sponzorů by vůbec nemohla fungovat. Přitom v současné době dárců ubývá a životní náklady obecně rostou. Mimo to, že se státní příspěvek snižuje, oddaluje se také jeho výplata o tři měsíce i více měsíců, čímž by těmto zařízením vznikl výpadek, který by z jiných zdrojů nebyly schopny pokrýt. I tato zařízení mají v systému své nezastupitelné místo a navrhované kroky nejsou na místě.

Vyzývám ministra Drábka, aby přestal s prosazování chybných a nepropracovaných polotovarů, které způsobují nevratné změny, a namísto toho zahájil o svých návrzích skutečný dialog s odbornou veřejností a parlamentní opozicí.

Roman Sklenák, poslanec ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama