Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2020 9:48:46

Armádní zakázky je potřeba za současné mimořádné situace přehodnotit!

Armádní zakázky je potřeba za současné mimořádné situace přehodnotit!

V nynější době je pro nás největší nepřítel, se kterým se musí náš stát vypořádat, koronavirová pandemie.

Její dopady výrazně zasáhly naši ekonomiku, a to ještě nemáme zdaleka vyhráno, neboť nás mohou zasáhnout následně další vlny epidemie nemoci covid-19. Už nyní je na obzoru schválení schodku půl bilionu korun, což je pro nás alarmující signál, že stát musí začít šetřit. Jedním z resortů, kde se dají ušetřit desítky miliard, je právě ministerstvo obrany. 

Hnutí SPD prosazuje názor, který je také jedním z hlavních bodů našeho programu. Chceme budoucnost bez dluhů, což je podmíněno tím, že se stát bude chovat jako řádný hospodář. V rámci zmírnění následků dopadu nouzového stavu vyvolaného v souvislosti s nemocí covid-19 jsme již podpořili navýšení státního dluhu pro tento rok na 300 miliard korun. Lze ale očekávat, že tento dluh bude ještě navýšen. Vláda ANO a ČSSD si už zajistila podporu KSČM, aby bylo ve Sněmovně schváleno další navýšení schodku státního rozpočtu o 200 miliard. Vláda přitom nepředstavila návrh žádných úspor, a naneštěstí se negativně staví i k úsporným opatřením, která navrhuje hnutí SPD a která by měla zabezpečit příjem do státní pokladny okolo 200 miliard korun.

Jedním z námi navrhovaných opatření je úspora na ministerstvu obrany. Konkrétně úsporný balíček SPD škrtá drahé armádní zakázky v celkové výši okolo 70 miliard korun. Z toho činí 52 miliard korun na nákup bojových vozidel pěchoty a 17 miliard korun na nákup starých amerických vrtulníků. Když už vláda nechce tyto investice pro Armádu České republiky (AČR) seškrtat, tak by je měla minimálně odložit. Nepodporujeme aktivní účast naší AČR v Evropské unii a ani v NATO, neboť se domníváme, že v současné době tyto organizace České republice nijak neprospívají. Naše republika by si toho měla být vědoma a začít budovat skutečně bojeschopnou armádu a bezpečnostní systém, který bude schopen v případě krize chránit a bránit naši zemi a v ní žijící obyvatele. Určitě lze vybudovat armádu, která ubrání naší malou zemi, např. po vzoru Švýcarska. Nemusíme přitom být členskou zemí NATO, abychom udržovali dobré vztahy s USA, EU, potažmo i s Ruskem nebo Čínou a v případě nutnosti se dokázali bránit i muslimské invazi.

Jsme si plně vědomi, že je naší povinností zabezpečit pro občany bezpečné prostředí pro jejich spokojený život, což je podmíněno i zajištěním nezbytné obranné schopnosti České republiky. Resort ministerstva obrany má stanovené priority svého rozvoje, a to ve strategických dokumentech: „Dlouhodobý výhled pro obranu 2035“ a „Koncepce výstavby AČR 2030“, které vláda schválila v loňském roce. My si vážíme všech našich profesionálních vojáků, a to na všech služebních postech, které zastávají. Jsme přesvědčeni, že máme ve vrcholovém vedení AČR nejen vysoce odborné specialisty na vojenství, ale i dobré manažery, umějící splnit úkoly na ně kladené, s omezenými finančními prostředky. Musíme budovat primárně naši armádu, která bude dobře logisticky zabezpečena pro obranu naší republiky a ne jen pro vybrané druhy vojska z příkazu NATO.

Hnutí SPD chce budovat takovou armádu, která bude zcela funkční a v případě potřeby schopná ubránit naší republiku.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama