Ing. Dana Balcarová

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.07.2020 22:38:00

Zrychlení výstavby, nebo poškození životního prostředí a veřejných zájmů?

Zrychlení výstavby, nebo poškození životního prostředí a veřejných zájmů?

Za spolupráce senátorky Jitky Seitlové a poslance Jana Chvojky jsem uspořádala seminář Rekodifikace stavebního práva: Zrychlení výstavby, nebo poškození životního prostředí a dalších veřejných zájmů?

  Seminář jsme se rozhodli uspořádat především proto, že novela stavebního zákona vznikla bez jakýchkoliv analytických podkladů a širší diskuze s odborníky. To se odrazilo na její kvalitě - i po připomínkovém řízení má novela stále řadu vážných nedostatků. Pro mě je nedostatečná především ochrana veřejných zájmů, mezi které spadá i ochrana životního prostředí.

Pirátskou prioritou je nejen urychlení a zjednodušení stavebních řízení, ale také ochrana veřejných zájmů, transparentnost celého procesu a zohlednění vlivů zrychlení stavebního řízení na životní prostředí. S tímto přímo souvisí účast veřejnosti na rozhodování, která je jednou z důležitých pirátských hodnot. Ta byla novelou stavebního zákona z roku 2017 zásadně oslabena.

Mým cílem je vrátit obyvatelům možnost podílet se na rozhodování o kvalitě svého okolí i ochraně životního prostředí, které přímo ovlivňuje kvalitu jejich života. Nejde jen o to rychle stavět, nutné je brát v úvahu i všechny dopady nové legislativy, a především zachovat princip Jedno místo – jedno podání – jedno řízení, na kterém je i širší politická shoda, a který díky digitalizaci celý proces řízení výrazně urychlí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama