Drahoslav Chudoba

Nezávislý kandidát do Senátu v obvodu Rychnov nad Kněžnou
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2020 12:58:43

Drahoslav Chudoba bude v Rychnově nad Kněžnou kandidovat do Senátu

Drahoslav Chudoba bude v Rychnově nad Kněžnou kandidovat do Senátu

Do podzimních senátních voleb v obvodě č. 48 Rychnov nad Kněžnou se jako nezávislý kandidát zapojí i známý odborník na vodárenství, podnikatel a filantrop Drahoslav Chudoba.

 

Vodař a zemědělec Drahoslav Chudoba bude v Rychnově nad Kněžnou kandidovat do Senátu

Do podzimních senátních voleb v obvodě č. 48 Rychnov nad Kněžnou se jako nezávislý kandidát zapojí i známý odborník na vodárenství, podnikatel a filantrop Drahoslav Chudoba. „Rozumím vodě i zemědělství, komunikuji se všemi starosty v regionu, jsem v kontaktu s lesníky i hydrology. Opouštím podnikatelské aktivity a chci se soustředit na boj proti suchu. Mám zcela konkrétní plán, jak zajistit vodu pro náš kraj,“ vysvětluje Drahoslav Chudoba důvody svého rozhodnutí.

Podpisy pro svou kandidaturu začne Drahoslav Chudoba sbírat v červnu. K tomu, aby mohl kandidovat, jich potřebuje tisíc. V plánu má objet všechna velká města regionu a vysvětlit svůj záměr co nejvíce lidem. „Chci se věnovat tomu, čemu rozumím. A měl by to tak dělat každý. Dvě desítky let se aktivně podílím na veřejných projektech. Vím, jak na stavby a rozvoj regionu získat finance, a to nejen ve vodárenství. Jsem přesvědčen, že z pozice senátora lze mé vize realizovat především rychleji. Mám pocit, že všechno příliš dlouho trvá,“ doplňuje důvody kandidatury Chudoba. Jeho „Plán proti suchu“ se soustředí na několik bodů.

·       Projekt připojení všech částí regionu na Východočeskou vodárenskou soustavu

·       Získání několika miliard korun z evropských, národních i krajských zdrojů na 80 km potrubí 

·       Přivedení vody v kojenecké kvalitě v objemu až 500  l/s z vysokomýtského „podzemního jezera" a Polické pánve

·       Prosazení šetrného zemědělství pro lepší vsakování vody, používání hnoje, výsev víceletých plodin

·       Důraz na zadržení vody v krajině: financování vysázení listnatých stromů, vznik retenčních nádrží a rybníků, zlepšení hospodaření s vodou

·       Dotace na aquabagy pro města, dotace na kapénkové závlahy pro domácnosti, využití „šedé“ vody z koupelen

Drahoslav Chudoba se kromě boje proti suchu soustředí také na úctu k tradicím či na spolkovou činnost. Dlouhodobě se angažuje v charitativních a veřejně prospěšných projektech. Společně s režisérem populárních pohádek Anděl Páně Jiřím Strachem se snaží o opravy zchátralých podorlických kostelů, aktivně je zapojen do výroby nových varhan pro Katedrálu sv. Víta v Praze, z pozice předsedy Hospitální nadace Františka Antonína hraběte Sporcka v Kuksu pomáhá především domovům důchodců po celé ČR se zajištěním dezinfekcí a ochranných prostředků. „Pomoc potřebným, a to nejen lidem, ale třeba právě i kostelům, mě dlouhodobě naplňuje. Chci také podporovat aktivity lidí ve spolcích, bez nich společenský život v menších městech a na vesnici zanikne,“ vysvětluje svůj postoj Chudoba.

Kampaň senátorského kandidáta se bude soustředit především na osobní setkání s voliči. Do voleb hodlá osobně navštívit každou obec svého volebního obvodu. „Pro mě je naprosto zásadní, abych se osobně setkával se svými voliči. Kampaň bude zcela transparentní. Už nyní jasně říkám, že do ní hodlám vložit přes milion korun a každá koruna bude transparentně doložená,“ dodává k průběhu kampaně Drahoslav Chudoba.

Drahoslav Chudoba je známý jako spoluautor obnovení Východočeské vodárenské soustavy, jejíž páteř spojuje vodovodním potrubím Náchod, Hradec Králové, Pardubice a Chrudim. Podílel se také například na projektu nové lanové dráhy na Sněžku. Před nedávnem se stal koordinátorem pracovní skupiny „Voda pro Podorlicko“, která si dala za cíl realizovat do roku 2030 koncepci trvale dostupné kvalitní vody pro celý podorlický region. Koncepce vodárenské infrastruktury u nás v regionu není dotažená do konce tak, jako jinde. Což nás může v budoucnu dohnat. Je proto nejvyšší čas s tím něco dělat. To by měl být v Senátu jeden z mých hlavních úkolů,“ říká Chudoba.

Drahoslav Chudoba vyrůstal od dětství se svým jednovaječným dvojčetem v Rychnově nad Kněžnou a v nedaleké Javornici u babičky. Svůj region by neměnil. Velmi rád na tuto dobu vzpomíná. Dětská a pubertální léta prožíval v rychnovském pivovaru, kde oba rodiče pracovali. Připadal si jako jeden z hrdinů Poláčkovy knihy Bylo nás pět, když s kamarády válčil proti Habrovákům na vorech na vodě. Nyní žije nedaleko Rychnova nad Kněžnou se svou ženou a dvěma dospělými dcerami. Svůj volný čas tráví na statku v Javornici, který vlastníma rukama přestavěl ze stavení po babičce v krásný penzion. Ke statku patří také malá farma s ovcemi, koňmi a skotem. „Jsem zvyklý pracovat rukama, rekonstrukce statku v Javornici je moje životní dílo. Vždycky jsem si sem utíkal „odpočinout z kanceláře své firmy,“ usmívá se při vzpomínce Drahoslav Chudoba.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama