JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2012 10:38:00

Připravuji zpřísnění postihů exekutorů

Připravuji zpřísnění postihů exekutorů

Skončí nešťastné příběhy, kdy člověk kvůli nezaplaceným třiceti korunám u lékaře musel nakonec dohromady zaplatit desítky tisíc korun, protože hradil i veškeré náklady řízení.

Chybí zákony na "zkrocení exekutorů" a ministerstvo spravedlnosti s problémem roky nic nedělá. To jsou ve zkratce tvrzení, která se v posledních dnech objevila v Lidových novinách z úst některých neinformovaných právníků.    Považuji za nutné obhájit se proti tvrzením, která jsou prokazatelně nepravdivá a zavádějící. Jde například o údajně chybějící princip přiměřenosti, kvůli kterému exekutor může vymáhat nezaplacenou stokorunu třeba obstavením dlužníkova domu. Opak je pravdou. Povinnost řídit se principem přiměřenosti už exekutoři dávno mají, přinesl ji zákon, který jsem jako ministr spravedlnosti prosadil již v minulém volebním období. Pokud se touto zásadou některý z nich neřídí, jsem ten poslední, kdo takové chování toleruje. To je možné snadno dokázat čísly – jen v posledním roce jsem podal 19 kárných žalob na exekutory, kteří při své práci porušili pravidla. To je výrazně více žalob, než podal kterýkoli z mých předchůdců. S ohledem na tato smutná čísla nyní připravuji zpřísnění postihů tak, aby exekutoři vážně porušující zákon snadněji a rychleji přišli o svou práci.    Jádro dnešních problémů s exekutory tedy podle mého názoru spočívá právě v tom, že někteří z nich nerespektují právo. Ministerstvo spravedlnosti přesto chystá několik dalších zásadních změn, které riziko zneužití exekucí vůči občanům podstatně omezí.    Předně skončí nešťastné příběhy, kdy člověk kvůli nezaplaceným třiceti korunám u lékaře musel nakonec dohromady zaplatit desítky tisíc korun, protože hradil i veškeré náklady řízení. Ministerstvo předkládá právní předpisy, které za prvé podstatně snižují finanční odměny pro exekutory i zúčastněné advokáty, za druhé pak nařizují exekutorům, aby věci stejného dlužníka spojovali do jediného řízení. Dlužník tak nebude muset nesmyslně platit vysoké poplatky za několik souběžných řízení. Zásadní změnou je také zavedení tak zvané "předžalobní výzvy", která nutí věřitele, aby dlužníkovi před započetím exekuce připomněl existenci dluhu, na který může člověk jednoduše zapomenout (zejména u nízkých částek). Už se tak vícekrát nestane, aby vám zapomenutou pokutu za jízdu načerno připomněl až exekutor zvonící u vašich dveří a vymáhající mnohonásobně víc. Ochranu dlužníků (ale i věřitelů) podstatně posílí i další novinka – tak zvaný "předražek". Ten umožňuje komukoli, aby ve lhůtě 15 dnů po prodeji dlužníkových věcí v dražbě dodatečně "porazil" vítěze dražby tím, že nabídne nejméně o čtvrtinu vyšší částku. Tím se zamezí riziku podvodných dražeb, jejichž cílem je prodat nemovitost co možná nejlevněji.    Mým cílem není omlouvat dlužníky, kteří neplní své závazky. Současně ale chci zamezit občasné zneužívání exekutorských pravomocí a placení nesmyslně vysokých částek za relativně malé dluhy.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama