Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.07.2020 7:18:53

Euroskeptické Vlastenecké hnutí skončilo v chorvatských volbách na třetím místě!

Euroskeptické Vlastenecké hnutí skončilo v chorvatských volbách na třetím místě!

První červencovou neděli proběhly v Chorvatsku předčasné parlamentní volby. Ze 151 nově zvolených poslanců obsadí 16 poslaneckých křesel poslanci Vlasteneckého hnutí (DP).

Toto euroskeptické hnutí v předčasných parlamentních volbách skončilo na třetím místě, což potvrzuje, že stoupá počet Chorvatů, kteří nesouhlasí s politikou prezentovanou EU.  

Hnutí SPD blahopřeje Miroslavu Škoremu, který svou vlasteneckou a euroskeptickou stranu Domovinski pokret (Vlastenecké hnutí), založenou až koncem února tohoto roku, dovedl k zisku 16 poslaneckých křesel ve 151 členném chorvatském parlamentu. Lídrovi DP Škoremu přejeme, aby si premiér Andrej Plenković, který reprezentuje vítěze těchto voleb, vládní Chorvatské demokratické společenství (HDZ), vybral Vlastenecké hnutí do vládní koalice.

Předčasné volby v Chorvatsku vyvolal premiér Plenković, když v květnu tohoto roku navrhl parlamentu jeho rozpuštění. Argumentoval nutností čerstvého vládního mandátu pro oživení ekonomiky postižené důsledky koronaviru. Volební systém do chorvatského jednokomorového parlamentu (Saboru) se v uplynulých dvou desetiletích několikrát změnil, neboť Chorvatská ústava předepisuje způsob sestavení dolní komory chorvatského parlamentu (Hrvatski Sabor) velmi volně. Stanovuje pouze čtyřleté volební období a rozpětí mandátů od 100 do 160. Podrobnosti pak stanoví volební zákon.

Tyto poslední chorvatské parlamentní volby konané 5. července tohoto roku vyhrálo konzervativní vládní Chorvatské demokratické společenství se ziskem 66 křesel v parlamentu o 151 poslancích. Polepšila si tak o 5 křesel. Hlavní opoziční síla, Sociálnědemokratická strana (SDP) vedená lídrem Davorem Bernardičem naopak ztratila 13 mandátů a bude mít pouze 41 křesel. Jako třetí se umístila nová strana na chorvatské politické mapě, euroskeptické Vlastenecké hnutí Miroslava Škore se ziskem 16 mandátů. Po osmi mandátech získaly konzervativní Most a levicová koalice Mozemo. Dalších 5 křesel zbude na menší strany. Podle chorvatské ústavy je zbylých 8 mandátů do celkového počtu 151 vyhrazeno pro zástupce národnostních menšin (včetně české/slovenské), kteří hlasují zvlášť.

HDZ si v těchto předčasných parlamentních volbách polepšilo, ale přesto nezískalo nadpoloviční většinu křesel, a tak bude muset uvažovat při vytváření vlády o koaličních partnerech. K dosažení kýžených 76 křesel by se mohlo spojit s euroskeptickým Vlasteneckým hnutím Miroslava Škore.

Pozornost těchto předčasných chorvatských voleb si v negativním světle vysloužila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Spolu s dalšími politiky ze středopravých stran se objevila v propagačním videu, které strana HDZ zveřejnila před nedělním hlasováním. Porušila tak zásadu politické neutrality, která je definována v kodexu Evropské komise, jež by měli členové EK dodržovat.  Za jeho porušení by měla Ursula von der Leyenová rezignovat na post předsedkyně EK.

Hnutí SPD vnímá velmi pozitivně posilování euroskeptických stran a hnutí v zemích EU, kam lze po výsledku předčasných parlamentních voleb zařadit i Chorvatsko, kde se voleb zúčastnilo 46,62 % oprávněných voličů.

Hnutí SPD má nové webové stránky: www.spd.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama