JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2020 12:18:00

Kompenzační bonus se může vyšplhat až na maximum 31 150 korun na osobu

Kompenzační bonus se může vyšplhat až na maximum 31 150 korun na osobu

Projev na 55. schůzi Poslanecké sněmovny 10. července 2020, k návrhu změny zákona o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2.

Děkuji za slovo, pane předsedo. Dobrý den, dámy a pánové, dovolte mi stručně představit návrh novely zákona o kompenzačním bonusu, jehož cílem je rozšířit okruh subjektů, které mají nárok na kompenzační bonus o osoby pracující na dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce v případě, že jim vznikla povinnost hradit pojistné na nemocenské pojištění. Tedy u DPČ je to do třech tisíc korun, u DPP od deseti tisíc korun.

O kompenzační bonus by se tak nově mohly ucházet osoby, které v šesti měsících před koronavirovou krizí, tedy od 1. října do 31. března pracovaly na pojištěnou dohodu alespoň čtyři měsíce a to za předpokladu, že jim tato činnost byla v důsledku krizové situace omezena či znemožněna, například ukončením spolupráce ze strany zaměstnavatele.

Podobně jako u kompenzačního bonusu pro podnikatele jsou vyloučeny osoby, které vedle DPP a DPČ vykonávají jiné zaměstnání při respektování výjimky pro pěstouny a dobrovolné pracovníky pečovatelské služby. Návrh cílí ale také na osoby, které byly díky souběhu podnikatelské činnosti a práce na DPP a DPČ vyloučeny z dosavadní podpory pro podnikatele formou kompenzačního bonusu pro OSVČ a společníky malých s.r.o. Tyto osoby přitom na rozdíl od běžných zaměstnanců nenaplnily ani podmínky programu Antivirus a zůstaly tak bez podpory.

Kompenzační bonus pro osoby s DPP či DPČ je navrhován ve výši 350 korun na den, což při celkové délce obou bonusových období, to je od 12. března do 8. června 2020 může vyšplhat až na maximum 31 150 korun na osobu.

Správa kompenzačního bonusu bude probíhat obdobným způsobem, jako tomu bylo u kompenzačního bonusu pro podnikatele, to znamená, zůstává osvědčený a fungující model. S ohledem na to ale, že Finanční správa o osobách pracujících na DPP či DPČ nemá v evidenci prakticky žádné údaje, bude nutné ke splnění podmínek z jejich strany doložit kopii příslušných dohod a mzdových listů, popřípadě jiným potvrzením.

Díky přechodnému ustanovení je osobám, kterým v důsledku novely nově vznikne nárok na kompenzační bonus, garantována minimálně tříměsíční lhůta po účinnosti novely pro podání žádosti o kompenzační bonus. Rozpočtové dopady návrhu zákona se odhadují v maximální výši 2,1 mld. korun na veřejné rozpočty. Z toho 1,4 mld. korun na státní rozpočet, 0,5 mld. korun na rozpočty obcí a 0,2 mld. na rozpočty krajů. V reakci na to návrh obsahuje též zvýšení stávající kompenzace pro obce o 50 korun na obyvatele, to je ze současných 1 200 korun na 1 250 korun. Což bude znamenat přesně 0,5 mld. pro státní rozpočet.

Chtěla bych vás požádat o podporu předkládaného materiálu. Jedná se o změnu, která byla projednávána napříč politickým spektrem a není účelné její přijetí odkládat. Proto jsme si dovolili navrhnout, aby s návrhem novely vyslovila Poslanecká sněmovna souhlas již v prvním čtení. Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama