Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.07.2020 21:43:00

Pandemie odhalila, že globalismus s EU naprosto selhal

Pandemie odhalila, že globalismus s EU naprosto selhal

Komentář na facebookovém profilu k zvyšování cen a nutné soběstačnosti

 Pokračuje brutální zdražování – a nejenom potravin. Zdražování v Česku a snižování hodnoty úspor zase nabralo na rychlosti. V červnu ceny vzrostly meziročně o 3,3 procenta, ve srovnání s květnem potom poskočily o 0,6 procenta. K červnovému meziročnímu růstu inflace přispěly nejvíce ceny potravin, bydlení, ale také dražší alkohol a tabák. Ceny tabákových výrobků vzrostly ve srovnání s loňským červnem o více než o 12 procent, ceny piva a vína byly vyšší o více než 5 procent, informoval ČSÚ. V řadě ohledů za to můžeme poděkovat EU, která způsobila, že nejsme potravinově soběstační. Hnutí SPD bojuje za naši potravinovou soběstačnost a levné potraviny a jiné komodity.

Ceny mouky vzrostly meziročně o 12,9 procenta, vepřového masa o 10,2 procenta, uzenin o 11,6 procenta, ovoce o 27,2 procenta a cukru o 15,9 procenta! Oproti květnu mezi potravinami zdražovaly především ceny ovoce o 1,9 procenta, brambor o 7,3 procenta, sýrů a tvarohů o 1,3 procenta.

Hnutí SPD podporuje obnovení potravinové soběstačnosti naší země, abychom nebyli závislí na drahém dovozu z ciziny. Potravinová soběstačnost je minulostí, vzato v celkovém finančním vyjádření jsme soběstační asi z 65 %, jestli vůbec. Brambor a ovoce dovážíme ročně kolem 25 %, zeleniny 65%… Hnutí SPD podporuje obnovení potravinové soběstačnosti naší země, abychom nebyli závislí na drahém dovozu z ciziny.

Tehdejší prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek vloni v květnu řekl, že soběstačnost země ve výrobě vepřového masa se pohybuje mezi 36 až 38 procenty, u drůbežího je to 55 procent, u vajíček 60 procent a u mléka kolem 85 procent.

V roce 1990 jsme pěstovali brambory na ploše 109 tisíc hektarů, poslední statisticky uzavřený rok 2017 říká, že je to už necelá čtvrtina, přesně 23 418 hektarů.

V roce 1990 jsme vyprodukovali 1,5 milionu tun jatečných zvířat celkem (skot, prasata, drůbež, bráno v živé hmotnosti) a nyní je toto číslo na necelé polovině – 719 tisíc tun v roce 2017! Například při současných stavech prasat, kdy jsme soběstační ve vepřovém mase ani ne ze 40 procent, nemůžeme na návrat k soběstačnosti ani pomyslet. Současný stav chovaných prasat je 1,5 milionu, což je necelá třetina stavů před třiceti lety! Jenom pro představu, tato země jich uživila i přes 5 milionů – v roce 1981 byly stavy prasat 5,1 milionů kusů!

Řešením je podpora infrastruktury našeho venkova a našich českých zemědělců a ochrana klíčových komodit. Zemědělská politika musí být znovu pod kontrolou našeho státu a hnutí SPD bude podporovat potravinovou soběstačnost našeho státu v nejzákladnějších komoditách, abychom byli připraveni na výživu obyvatelstva ČR pro případ války, pandemie, ekonomické či migrační krize. Stejně tak budeme podporovat obnovu našeho venkova, aby tam lidé zase chtěli žít. Stejně tak musíme budovat armádu, která bude schopná chránit naše území a naše hranice a nebude expedičním sborem pro zahraniční agrese USA!

Tato pandemie odhalila, že globalismus s Evropskou unií naprosto selhal a že je nutné obnovit potravinově, hospodářsky a vůbec všestranně soběstačné národní státy!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama