Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2020 14:00:00

Týdenní report z Jižního Města (13. - 19. 07. 2020)

Týdenní report z Jižního Města (13. - 19. 07. 2020)

Milí sousedé, tentokrát jedeme řeku Ohři z Tršnice, což je kousek od německých hranic, až do Karlových Varů. Tuto oblast jsem dříve moc dobře neznal, ale musím říct, že je to tu opravdu nádherné.

Úžasně čistá příroda, všude celá řada krásných rozkvetlých vodních rostlin, vážky, kachny a spousta ryb. No ideální místo pro odpočinek od každodenního stresu! A co vy? Byli jste tu někdy? Kam jezdíte rádi na vodu vy?

Co se týče politiky, dělo se toho tento týden zase spoustu!

V pondělí jsem hned od rána řešil nucené pozastavení stavby rekonstrukce bývalé ubytovny Sandra. Důvodem byl výskyt onemocnění COVID-19 u jednoho z pracovníků poddodavatele pro společnost HOCHTIEF CZ a. s., která pro nás stavbu realizuje. Přestože se tedy nejedná o zaměstnance zhotovitele, byla v souladu s postupy na zabránění šíření onemocnění COVID-19 preventivně nařízena ochranná čtrnáctidenní karanténa u všech zaměstnanců společnosti HOCHTIEF CZ a. s., kteří s uvedeným pracovníkem přišli do styku. Po skončení karantény bude u těchto zaměstnanců proveden test na COVID-19.

S hygienickou stanicí Prahy 4 jsme řešili, zda by neměli do karantény i někteří zaměstnanci našeho úřadu. Naštěstí se ukázalo, že ne. Jsem vděčný za perfektní spolupráci a hlavně připravenost našeho krizového řízení na úřadě. Je vidět, že nás poslední měsíce hodně naučily.

Odpoledne jsem pak doháněl resty z předchozího týdne, kdy jsem byl na dovolené. Čekaly tu na mě obrovské hromady podpisových knih a spousta nevyřízených dopisů. Také jsem si dal mimořádně porady s odbory hned v pondělí místo úterka, protože celé úterý jsem musel být na magistrátu.

V úterý jsme měli mimořádný letní výbor pro územní rozvoj hl.m. Prahy. Projednali jsme bezmála 130 změn, mezi kterými byly i velké změny některých pražských brownfieldů. Musím říct, že územní plánování je jedna z mála věcí, které na hlavním městě dnes funguje, a daří se nám konstruktivní spoluprací napříč politickým spektrem posouvat strategické změny územního plánu kupředu. Za mě je to jeden z hlavních kroků k řešení bytové krize v Praze. Ale o tom až později.

Podstatné pro Prahu 11 je to, že jsme definitivně zamítli podnět, který měl rozšiřovat zastavěnou plochu v okolí hostivařské přehrady na úkor zeleně a zóny odpočinku. Také jsme znovu odložili změnu územního plánu na Roztylech v okolí stanice metra, kde chce dopravní podnik v budoucnu stavět výškovou budovu. Nechci rozhodovat o tak významné změně pro Prahu 11, dokud nebude finálně hotová a schválená územní studie, která bude zahrnovat celé okolí. S touto studií, kterou magistrát připravuje, jako rodilý Roztylák nesouhlasím a trvám na jejím přepracování. Výbor v tomto vyšel vstříc a změny týkající se Roztyl byly odloženy do dopracování studie.

Ve středu ráno jsme přebírali slavnostně od zhotovitele nově zrekonstruovaný vnitroblok na rozhraní ulic Sulanského a Novomeského. Stala se z něj malá oáza klidu mezi panelovými domy, kterou jsme oproti dřívějšku ještě vylepšili. Přibylo nám hřiště na petanque, hráčský stolek se šachovnicí, doplnili jsme tam nové záhony okrasných trav a nově také vysadili platany rámující hřiště. Samozřejmostí je nová kamenná dlažba, která je přímo určena pro ideální vsakování dešťové vody. Nový koš na odpadky, lavičky a další drobnosti. Určitě se tam běžte podívat. Aktuálně pracujeme na dalším vnitrobloku kousek vedle, který bude také do pár týdnů hotový. Podrobně i s fotogalerií jsem vás o této práci informoval koncem týdne. Do komentářů vám dávám odkaz.

Pak jsem měl poradu s mým expertním a poradním týmem na bytovou politiku. Jak jste si možná už všimli, rozhodl jsem se tématu bytové politiky koncepčně a dlouhodobě věnovat. Štve mě, že všechny vládnoucí strany na magistrátu od Pirátů, přes Praha Sobě až po TOP09 a STAN měly v programech řešení bytové krize v Praze a za 2 roky na radnici pro to neudělaly prakticky vůbec nic. Ba naopak. Stihly zarazit připravenou výstavbu skoro tisíce městských bytů na Černém Mostě a to bez náhrady i bez řešení. Za rok, který my už strávili rekonstrukcí Sandry, nebyly schopné odstartovat rekonstrukci sousedního dvojčete Sandry Hotel Opatov, kde má vzniknout kolem 300 bytů. Místo toho si za desítky milionů korun pronajaly prázdné hotely a ubytovali v nich bezdomovce. Tomu opravdu neříkám řešení bytové krize v Praze. Proto budu každý týden ve středu dopoledne se svými kolegy psát krátký komentář k aktuální bytové problematice a mé názory a nápady na to, jak dnes už tristní stav s byty v Praze zlepšit.

Můj první komentář se věnoval návrhu zákona ČSSD, který má za cíl snížit ceny bytů. Podle odborníků by ale naopak mohl vést k jejich ZDRAŽOVÁNÍ a navíc zvyšuje prostor ke korupci. Možná jste zaznamenali návrh zákona, který přinesla ČSSD s cílem zajistit dostupnější bydlení širším vrstvám obyvatel. Požaduje v něm mimo jiné, aby developeři obcím odprodávali čtvrtinu vystavěných bytů za nákladové ceny.

Jakkoli je snaha zpřístupnit bydlení více lidem chvályhodná, navrhované opatření by se zcela minulo účinkem. Pokud by developer u čtvrtiny nově postavených bytů neměl žádnou marži, protože je prodá městu za náklady, logicky pak bude chtít zbytek bytů o čtvrtinu zdražit, aby si udržel ziskovost a stabilní cashflow. Ekonomové, jako například analytik UniCredit bank Pavel Sobíšek, navíc předpokládají, že pokřivením cen na trhu zavdává stát podhoubí pro růst korupce a spekulací za zavřenými dveřmi...

Takže, abych to shrnul, sledujte můj profil, protože se každou středu budu bytové problematice věnovat v speciálním článku. Budu hrozně rád za vaše komentáře a podněty tak, jako jste komentovali můj první příspěvek tento týden.

Odpoledne ve středu jsem byl ještě na jednání s představiteli Hochtief, kde jsme si si vysvětlovali důsledky preventivních opatření ohledně karantény na stavbě.

Ve čtvrtek jsem dokončoval tisky do rady, kterou budeme mít v pondělí 20.7. Budu tam předkládat znovu rozhodnutí o výběru zhotovitele rekonstrukce varny Mendelova, novou rámcovou smlouvu na opravy uvolněných bytů, narovnání nájemních vztahů s další rodinnou restituentů nebo taky odpuštění nájemného ve výši 30% pro všechny naše podnikatele, kteří byli zasaženi nouzovým stavem. Bylo toho dost a zabralo mi to celý den až na oběd, který jsem strávil s kolegou radním @Jan Stárek. S tím jsme diskutovali právě mimo jiné nynace některých tisků na pondělní radu. Zbytek dne jsem pak strávil odpovídáním vám na e-maily a zprávy a dopisy, kterými mě zásobujete. Věnoval jsem se vám výjimečně ve čtvrtek místo pátku, protože na pátek jsem si vzal jeden den dovolenou na vodu, ze které vám posílám dnešní fotku.

A to je vše. Držte mi prosím palce zítra na Radě, ať projdou všechny tisky, které jsou tolik potřebné pro naše podnikatele, školy, učitele, žáky. O všem vás zase jako vždy budu informovat příští týden. Mějte príma léto a pošlete mi taky nějakou vaši fotku z krás Česka!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama