Mgr. Miroslav Žbánek, MPA

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.07.2020 12:18:00

Chtěli jsme ukončit debaty o tom, kteří psi musí či nemusí být na vodítku

Chtěli jsme ukončit debaty o tom, kteří psi musí či nemusí být na vodítku

Město má vyhlášku, která stanovuje nová pravidla pro pohyb psů na veřejných prostranstvích. Pro jejich pohyb tak v Olomouci fungují od poloviny července jednodušší pravidla.

Nová vyhláška stanovuje od 15. července 2020 stručná pravidla. Se psem je možno se na veřejnosti pohybovat buď na vodítku, bez nasazeného náhubku, nebo má náhubek, ale může být na volno. „Novou obecně závaznou vyhláškou nahrazujeme část regulace té původní. Ta platila od roku 2005 a už byla zastaralá. Chtěli jsme jednak zohlednit aktuální situaci ve městě a taky ukončit debaty o tom, kteří psi musí či nemusí být na vodítku,“ objasnil primátor Mirek Žbánek. V původní vyhlášce totiž měla výjimku menší plemena a na některých místech bylo potřeba, aby pes měl vodítko i náhubek. 

Nová vyhláška stanovuje i výjimky, které platí ve vyjmenovaných městských parcích, na značených cyklostezkách a v městské památkové rezervaci, kde se lze pohybovat jen se psem vedeným na vodítku. Stejně tak vyhláška zakazuje vstupovat se psy nebo je vypouštět na dětská a sportovní hřiště i pískoviště. V pravidlech vyhlášky je stanoveno, že doprovázející osoba musí mít psa na veřejném prostranství vždy pod stálou kontrolou či dohledem a po psovi vždy ihned odstranit exkrementy. 

Zcela volný pohyb psů na veřejných prostranstvích v Olomouci již možný není, na rozdíl od předchozí vyhlášky. „Při přípravě nové vyhlášky jsme brali v potaz i to, že v Olomouci už nemáme k dispozici žádné vhodné městské pozemky, na kterých by bylo možné stanovit zóny volného výběhu psů, a zatížení pozemků jiných vlastníků nepovažujeme za vhodné. Chceme ale fungovat v souladu s legislativou na ochranu zvířat, takže jsme nechtěli vyhláškou nadále nařizovat, aby na celém území města musel být pes na vodítku,“ vysvětlil primátor. 

Dohled nad dodržováním obecně závazné vyhlášky budou provádět městští strážníci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama