RNDr. Věra Palkovská

  • BPP
  • Třinec
  • primátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.07.2020 14:32:00

Na Guty bude znovu pamatovat letošní ročník benefičního koncertu Srdce Evropy

Na Guty bude znovu pamatovat letošní ročník benefičního koncertu Srdce Evropy

Replika gutského kostelíku roste jako z vody.

Dřevěný kostel Božího Těla v Gutech doslova vstává z popela. Práce na replice nejstarší třinecké památky jsou v plném proudu a dřevostavba roste před očima.

„Srub i s krovem vyrostl v Gutech průběhu několika dní a teď  se pokrývá střecha šindelem. Následně se všechny síly soustředí na interiér. Budou se dělat ochozy, dřevěná klenba v presbytáři, může se začít pokládat podlaha, pak nás čekají rozvody elektřiny a další práce,“ popsal průběh stavby Václav Kotásek, vedoucí stavebního odboru Biskupství ostravsko-opavského. Hotovo by mělo být podle předpokladů v květnu příštího roku.

Třinec se v obnově své nejcennější památky angažuje od samotné nešťastné události v srpnu 2017. „Bezprostředně poté jsme nabídli Biskupství ostravsko-opavskému součinnost a od počátku napomáháme k obnově gutského kostelíku, co je v našich silách a možnostech,“ připomněla primátorka Věra Palkovská. „Poskytli jsme biskupství prostory pro uskladnění ohořelých trámů, které bylo důležité uchovat pro potřeby památkářů a projektantů. Trámy posloužily odborníkům jako zdroj informací, aby byla replika kostelíku co nejvěrnější kopií původní stavby. Vypomohli jsme také v záležitosti protipožárního zajištění, aby se už podobná událost neopakovala. Mám radost, že jsme společně s představiteli kraje našli řešení pro vydání souhlasného stanoviska ze strany hasičského záchranného sboru,“ dodala primátorka.

Hned po požáru Třinec vyhlásil za účelem obnovy kostela veřejnou sbírku, v níž se dosud vybralo 3.785.000 korun. Kdo by chtěl obnovu kostelíku ještě finančně podpořit, může do sbírky přispět až do dokončení stavby. Vybrané peníze budou použity především na vybavení interiéru kostela. „Málokdy jsem se během svého působení na radnici setkala s takovou solidaritou v rámci celé České republiky, za což všem moc děkuji. Na Guty bude znovu pamatovat letošní ročník benefičního koncertu Srdce Evropy, který chystáme na 27. září. Část jeho výtěžku poputuje do veřejné sbírky, takže kdo má ještě chuť přispět, může tak učinit buď během koncertu, nebo přímo na konto sbírky,“ řekla primátorka. Zájemci najdou číslo účtu na webových stránkách města pod odkazem ZDE.

Pro Třinec byl malebný dřevěný kostel Božího Těla z roku 1563 nejstarší historickou památkou. Obrovský význam měl i pro farníky a další věřící z blízkého i vzdáleného okolí.

„Držme si palce, ať stavba jede zdárně dál podle plánu. Už se těšíme na příští rok, až bude gutský kostelík v plné kráse zase stát,“ dodala primátorka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama