Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.02.2012 11:29:06

KDU-ČSL na Moravském poli?

KDU-ČSL na Moravském poli?

V sobotu 29. května večer po zveřejnění výsledku parlamentních voleb jsem si sám pro sebe říkal, že s KDU-ČSL již hůře být nemůže.

To jsem netušil, že to pomyslné dno kam až můžeme klesnout je ještě v daleko větší hloubce. Bohužel události posledních týdnů toto dno posouvají stále níže a níže. Za dané situace, již bohužel neočekávám žádný pozitivně překvapující výsledek v komunálních a senátních volbách. Kdo by volil stranu, jejichž dlouhodobí vysocí představitelé zneužívají poslaneckých náhrad, nebo například mluví o našich slovenských sousedech, se kterými máme společnou velkou část historie, jako o těch, „kteří mají holou prd… a stejně nic nekoupí“ a používá naprosto běžně slovník IV. cenové skupiny, domlouvá procenta ze státní zakázky atd. Bohužel do těchto lidí jsme v nejlepších letech vkládali důvěru, politicky do nich investovali a oni nám teď 6 týdnů před volbami dělají „výbornou“ reklamu. Soudní spor Cyrila Svobody, který nám také rozhodně nepřidává, je ovšem oproti událostem posledních dní jen slabým čajíčkem. Slyšet za daných okolností, že přece jednání L. Ambrozka a J. Kopřivy není protizákonné, v prvním případě to systém umožňuje a dělají to všichni, ve druhém se přece nic nestalo a nakonec to přece  byli jen nějaké ty „kecy“ u piva, to je tragické. Proč se musím jako člen KDU-ČSL dívat na to jak poslanci VV jedou na schůzi poslanecké sněmovny městskou hromadnou dopravou, na kterou si i když nemuseli koupili lístek za 24 Kč, jak vyúčtovávají poslanecké náhrady a za zbytek, který nevyčerpali si nestavějí fotovoltaické elektrárny, či nerekonstruují domy, ale posílají tyto peníze na účet charit. Samozřejmě to chápu jakou krásnou mediální hru a populismus, který u části veřejnosti kladně rezonuje. Proč se takto již dlouhodobě nechovali naši poslanci? Možná, že někteří to ve své opravdové skromnosti dělali, jen to nevím. Těm nechci neprávem křivdit, pak i to, že o tom nikdo nevěděl je při současných kauzách jednotlivců, které dopadají na nás jako celek chyba. Za posledních deset let, větší část našich čelních představitelů zapomněla na zásady křesťanského politika. Obávám se toho, co by se začalo dít, kdyby byla opravdu vůle začít rozplétat nákup Pandurů, okolnosti pronájmu Gripenů, či prodej armádního majetku atd. Na místo toho, aby naši představitelé naplno upozorňovali na podezřelé okolnosti, tak v lepším případě asi dělali, že o tom nevědí, či nechtějí vědět, nebo v horším se toho přímo účastnili. Pokud se pozorně podíváte na záznam na kterém J. Kopřiva hovoří, je patrné, že způsob jak to celé provést, nevymýšlejí poprvé „na koleně“, ale je již vymyšlen a asi léta dobře fungoval.

Proto když se mluvilo po volebním výprasku o budování nové KDU-ČSL na opravdu pevných křesťanských základech, o zpětném získávání ztracené důvěry voličů, o tom že je třeba postavit nové důvěryhodné lidi, pak v realitě dnešních dní to zní jako utopie. Pokud na nás v průběhu příštích dvou let budou vyskakovat podobní kostlivci ze skříně jako za posledních čtrnáct dnů, pak šance na úspěch v krajských volbách je naprosto minimální a na návrat do poslanecké sněmovny to asi nebude.

Nejprve si musíme udělat ve vlastních řadách pořádek a nestavět do rozhodující bitvy, která nás čeká nespolehlivé vojáky, či ty o kterých máme pochybnosti, že s nimi mohou přijít obdobné kauzy jako jsme zažili v posledních dvou týdnech. Pak by náš výsledek mohl být stejný jako při bitvě na Moravském poli.
 
Ing. Marian Jurečka
Místopředseda KV KDU-ČSL Ol. Kraje
 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama