Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.08.2020 10:46:00

Dotace na obnovu varhan pomáhají hodnotné nástroje zachraňovat

Dotace na obnovu varhan pomáhají hodnotné nástroje zachraňovat

Za poslední čtyři roky Královéhradecký kraj vyplatil z dotačního programu Obnova historických varhan žadatelům čtyři miliony korun.

Krajská finanční podpora pomohla zajistit rekonstrukci hudebních chrámových skvostů v několika kostelech a kaplích našeho regionu. Tento dotační program je v republice ojedinělý. Podmínkou je, aby ke dni podání žádosti o dotaci uplynulo od výroby historického nástroje minimálně 80 let.

„Památky jsou nedílnou součástí našeho kulturního dědictví a jejich ochrana nesporně patří mezi naše povinnosti. Těší mě, že se nám daří významně navyšovat finanční podporu v oblasti kultury a památkové péče. Finanční prostředky pravidelně rozdělujeme i mezi žadatele na obnovu varhan, protože obce a farnosti na jejich opravy těžce shání peníze,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast kultury. Dodává, že nebýt krajského dotačního programu Obnova historických varhan, kterým jako jediný kraj v naší republice disponuje, nebylo by například nikdy  dokončeno restaurování varhan v kostele sv. Anny v Domově sv. Josefa v Žirči. Práce na jejich obnově trvaly jedenáct let a kraj se na celkovém šestimilionovém rozpočtu podílel zhruba polovinou. Jedná se o poslední varhany Johanna Antonína Bartha, které jsou schopné koncertní hry. Nástroj bude sloužit k doprovodu bohoslužeb, pro příležitostné koncerty, jako cvičební nástroj studentů varhanních oborů a v rámci muzikoterapie pro nemocné roztroušenou sklerózou.

Dotační program Obnova historických varhan je zaměřen na odbornou obnovu těchto nástrojů, které jsou na území kraje a mají historickou a uměleckou hodnotu. Podpora se vztahuje na všechny historické varhany bez rozdílu, zda se jedná o kulturní památku, či nikoliv.

„Přispíváme na náklady spojené s obnovou těchto skvostných hudebních nástrojů, a to jak na vlastní nástroje, tak i na varhanní skříně. Řada vlastníků provádí kompletní rekonstrukci varhan a realizují ji po etapách. Těmito dotacemi podporujeme péči o kulturní dědictví regionu. Peníze směřují do objektů, které nejsou v majetku kraje,“ doplňuje náměstkyně  Berdychová. Uvádí, že mezi žadateli mohou být například církve, náboženské společnosti, fyzické a právnické osoby. Dotační příspěvek kraje v průměru pokrývá 30 procent celkových nákladů uvedených v žádosti. Dotace se vztahuje na varhany vyrobené klasickými technologiemi, které jsou umístěné nejčastěji v kostelích, kaplích nebo klášterech. Historickými varhanami jsou pro účely tohoto dotačního programu myšleny ty nástroje, od jejichž výroby uplynulo minimálně 80 let.

Mezi úspěšné žadatele o dotaci v posledních čtyřech letech patřily:


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama