Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2020 15:17:00

Stanovisko k povolební situaci v Bělorusku

Stanovisko k povolební situaci v Bělorusku

Prezidentské volby v Bělorusku znamenají další promeškanou příležitost k demokratizaci, po které v minulých týdnech volaly desítky a možná stovky tisíc obyvatel země, využívajíce svých ústavou garantovaných práv.

 "Prezidentské volby v Bělorusku znamenají další promeškanou příležitost k demokratizaci, po které v minulých týdnech volaly desítky a možná stovky tisíc obyvatel země, využívajíce svých ústavou garantovaných práv. Naprosto nepřiměřené násilí uplatňované právě teď v ulicích Minsku a v dalších městech vůči těm, kteří se nechtějí smířit se zfalšovanými volbami, jsou jen dalším důkazem nelegitimity Aljaksandra Lukašenka," konstatoval místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík, předseda Výboru pro evropské záležitosti PSP.

Česká republika je hrdá na svou již přes dvě desítky let trvající podporu běloruské občanské společnosti a demokratické opozice a fakt, že se stala novým domovem mnoha Bělorusů, kteří museli svou zemi v minulosti z politických důvodů opustit. "KDU-ČSL vždy zastávala politiku podpory demokracie a lidských práv, ve vládě i v Parlamentu," konstatoval lidovecký předseda Marian Jurečka.

Vyzýváme vládu České republiky, aby se podobně jako v letech 2006 a 2010 jednoznačně postavila na stranu spravedlnosti, demokracie a lidských práv v Bělorusku a zejména, aby:

  • okamžitě a jednoznačně odsoudila násilí vůči protestujícím a vyzvala běloruskou vládu k bezodkladnému propuštění všech zadržovaných a vyšetření policejního násilí;
  • prodiskutovala s českými nevládními organizacemi činnými v Bělorusku a představiteli běloruské demokratické opozice v ČR další možné kroky;
  • připravila adresné sankce vůči osobám zodpovědným za volební manipulace a porušování lidských práv, aby je mohla uplatnit v případě, že běloruský režim nezareaguje na předchozí výzvy;
  • vyšetřila původ zábleskových granátů české provenience (tzv. zásahové výbušky), které jsou podle hodnověrných informací používány běloruskými zásahovými jednotkami a způsobily již četná zranění;
  • nastavila vstřícnou politiku vůči těm, kteří z Běloruska prchají před politickými represemi.

Vláda by se měla rovněž zasadit o neodkladné projednání situace v Bělorusku na půdě Evropské unie s cílem zastavit násilí běloruské státní moci a dosáhnout propuštění všech zadržovaných a vězněných z politických důvodů.

Evropská unie by měla rovněž poskytnout podporu pronásledovaným zastáncům běloruské demokracie a zavést adresné sankce vůči osobám zodpovědným za falšování voleb, volební násilí a porušování lidských a občanských práv v Bělorusku, v případě, že reakce běloruského režimu na výzvy nebude adekvátní.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama