Ing. Petr Měřínský

  • ANO 2011
  • Přerov
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.08.2020 16:47:00

Hledá se restauratér, který do Měšťáku přitáhne hosty

Hledá se restauratér, který do Měšťáku přitáhne hosty

Městský dům stále čeká na nájemce.

Stojí tu 123 let a je místem vzpomínek, zažil mnoho slavnostních chvil celých šesti generací Přerovanů, je architektonickou chloubou města – a přesto se pro jeho gastro provoz nedaří sehnat nájemce. Řeč je o Městském domě, jehož restaurace je už od března uzavřená, neboť provozovatel podal městu výpověď a nového se dosud najít nepodařilo.

„Chceme nalézt restauratéra, který místo povznese – nejen někoho, kdo povede jakousi údržbu,“ nastínil primátor města Přerova Petr Měřínský. Reaguje tím na fakt, že se i přes medializaci podařilo nalézt pouze jediného zájemce, který ovšem chtěl Měšťák vést pouze po dobu vydávání obědů – tedy od 11 do 14 hodin. A s tímto návrhem na srpnovém jednání radní nesouhlasili, neboť odmítají, aby se z krásné restaurace stala de facto jen „výdejna“. Primátor proto v minulých dnech pověřil ředitele Kulturních a informačních služeb města Přerova, aby znovu v rámci České republiky inzeroval nabídku pronájmu. „Inzeráty jsou nachystané, kampaň se rozjede v pátek 21. srpna. Přes léto jsme navíc udělali úpravy v kuchyni, aby nový nájemce měl veškerý komfort,“ potvrdil ředitel KISu Jaroslav Macíček. V té souvislosti připomněl, že po dobu kulturních akcí – které se od září v Měšťáku zase rozjedou – bude pro návštěvníky zajištěn provoz kavárny. A kdo by si chtěl v restauraci objednat třeba svatbu nebo oslavu jiné události, má rovněž možnost. „Zajistíme cateringovou firmu, která se o požadované občerstvení v té nejlepší kvalitě postará,“ řekl Macíček.

Městský dům je právem nazýván perlou Masarykova náměstí. Své místo tu má od roku 1897 a patří k největším a nejvýznamnějším restauračním a zároveň kulturním zařízením ve městě, kde se konají divadla, koncerty i plesy. Nabízí hostům 80 míst v restauraci, 20 v salonku a 30 v kavárně, sál je pak určen pro 410 návštěvníků a na balkóně je 120 míst ke stání. Restauraci měl v pronájmu do začátku letošního jara Hotel Jana – společnost sem přišla v lednu roku 2019 a měla restauraci provozovat po dobu pěti let, po roce a čtvrt ale plány přehodnotila a z Měšťáku odešla. Předtím, od roku 2014 do roku 2018, restauraci provozovaly Kulturní a informační služby města Přerova, podnik byl ale prodělečný a město na provoz doplácelo každý rok v průměru milion a půl. Ještě před nimi měla Měšťák v nájmu firma Imit.

Fakt, že je restaurace Městského domu půl roku uzavřena, je terčem kritiky i mnoha Přerovanů. „Bohužel máme zkušenosti s tím, že lidé by sice chtěli, aby tu byla odpovídající nabídka, která by lákala hosty do centra města, ale z druhé strany do Městského domu mnozí ani nechodili – a když nedáme restauratérům vydělat, nemůžeme čekat, že budou v prázdném podniku platit kuchaře a obsluhu. Jestli se nový nájemce najde a udrží, to bude záležet i na lidech,“ zakončila vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama