Ing. Jaromíra Vítková

  • KDU-ČSL
  • Blansko
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2020 18:05:00

Podpoříme distanční výuku pro základní i technické vybavení pro mateřské školy

Podpoříme distanční výuku pro základní i technické vybavení pro mateřské školy

Základní školy mají zákonem předepsanou denní formu vzdělávání na rozdíl od středního a vyššího odborného vzdělávání.

 Doposud v praxi nebyly větší problémy, ale koronavirová krize vyvolala plošné uzavření škol, které se muselo řešit okamžitě. Pedagogové pružně zareagovali a snažili se žáky vyučovat různými způsoby online. Na nedostatek ve školském zákoně upozornila v Senátu Jaromíra Vítková. Její pozměňovací návrh na doplnění distanční formy vzdělávání pro základní školy nebyl přijat, neboť v červnu byla vůle schválit změnu školského zákona v rámci řešení „povinné maturity z matematiky“ co nejrychleji.

„Ve svém pozměňovacím návrhu jsem apelovala nejen na krizové situace, ale i na dlouhodobé nemoci žáků nebo pobyty v zahraničí či případy, kdy žák z různých důvodů žije delší dobu mimo dosah kmenové školy,“ uvedla senátorka Vítková.

V souvislosti s aktuální změnou školského zákona, kterou navrhuje vláda, se schvaluje i navýšení finančních prostředků na pořízení technického vybavení škol. Aby se nezapomnělo i na mateřské školy, upozorňuje senátorka Vítková.

„Hned v květnu i na základě dokumentu ČŠI Vzdělávání v mateřských školách v období nouzového stavu jsem oslovila ředitelky mateřských škol ve svém obvodu, aby se k danému dokumentu vyjádřily a čerpala jsem z jejich zkušeností. Vzhledem k tomu, že děti v mateřské škole mají poslední rok před zahájením školní docházky povinný, je třeba technicky vybavit i mateřské školy, aby byli učitelé (učitelky) schopni zapojit do online výuky i děti, které se připravují na přechod do základní školy. Dále je třeba současně také proškolit pedagogy,“ zakončila Vítková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama