RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2020 22:38:00

Pendolino? Pořád to je přece lepší než pěšky, ale...

Pendolino? Pořád to je přece lepší než pěšky, ale...

Komentář na facebookovém profilu ke stavu naší dopravní sítě

Zde se čas zastavil....

Nedávno se multiministr vlády pochlubil, jak úspěšně (většinou za peníze EU, což jako vždy zapomněl zmínit) buduje nejmodernější železniční tratě u nás (tzv. IV.Koridor, kde se některé vlaky budou místy, respektive na částech jednoho úseku, možná, ale jen někdy, prohánět rychlostí až 200 km/h).

Zároveň iDNES.cz avizoval skvělou zprávu, že bude možno dramaticky urychlit cestu mezi Karlovými Vary a Ostravou. Na trať bude dokonce nasazeno to, co u nás jezdí nejrychleji - Pendolina, která u ČD jezdí již 17 let...

Takže, pár dat:

Z Karlových Varů do Ostravy je to vzdušnou čarou takových cirka 390 kilometrů (pro přátele UL tak 3 hodiny vyhlídkového letu). Neradostný stav naší silniční sítě natáhne délku cesty, autem či busem, na 500 km, které, pokud budete mít opravdu enormní štěstí, pojedete kolem 5 hodin.

Vlakem to má trvat hodin 7 a urazíte, průměrnou rychlostí kolem 85 kilometrů za hodinu, zhruba 600 kilometrů...

Ale pořád to je přece lepší než pěšky, neboť to by dle odhadu Googlu mělo trvat 4 dny nepřetržité chůze.

Mimochodem, v roce 1938 u nás jezdil vlak Slovenská strela mezi Prahou a Bratislavou s průměrem přes 90 km/h.

Takže vítejte v zemi moderních železnic. Jejich "výhodnost" ale roste, stačí ještě trochu "makání" našich úřadů na silniční síti, a vlak (s touto či dokonce nižší rychlostí) bude rychlejší než auto.

Tedy pokud se mu nepřihodí nějaká porucha ne-li nehoda, kterých je dnes na českých kolejích víc než dost. Ovšem i na našich silnicích Vás mohou podobné lapálie, třeba ve formě -  omezení, uzavírek či nehod v nich, potkat též...

ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama