Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2020 9:09:00

Je potřeba pomoci těm, kteří jsou v tíživé situaci

Je potřeba pomoci těm, kteří jsou v tíživé situaci

Lidovci navrhují vyplatit příspěvek 5 000 korun jen seniorům a seniorkám s podprůměrným důchodem, tedy s částkou do 14 427 korun. Dávku by měli podle nich dostat také vdovy a vdovci.

 KDU-ČSL k tomu bude prosazovat i jednorázový příspěvek 500 korun za každé vychované dítě. Pozměňovací návrhy k vládnímu zákonu představil předseda strany Marian Jurečka a první místopředsedkyně Šárka Jelínková. Normu o příspěvku důchodcům by Sněmovna měla začít projednávat 15. září jako první bod.

Podle vládního návrhu by měli v prosinci 5 000 korun dostat všichni lidé se starobní, invalidní a pozůstalostní penzí. Celkem jich je 2,89 milionu a stát to má 14,5 miliardy korun.

Některé opoziční strany mluví o uplácení voličů. Premiér Andrej Babiš (ANO) podporu zdůvodnil stresem seniorů v době epidemie. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) mluví o solidaritě. Její úřad pak plán zdůvodnil růstem cen a rozevíráním nůžek mezi průměrnou penzí a mzdou v posledních letech.

„Je potřeba, aby se pomohla zlepšit situace těm, kteří jsou v tíživé situaci a mají problém zaplatit základní životní náklady,“ míní Jurečka. Podle něj takzvané rouškovné není systémové.

Lidovci proti vyplacení ale nejsou, navrhují pravidla upravit. Pětitisícový příspěvek by se podle nich měl poskytnout seniorům a seniorkám maximálně s průměrnou penzí. V pololetí dosáhla 14 427 korun. Maláčová už dříve řekla, že menší částku pobírá milion lidí.

Peníze by měli dostat také vdovy, vdovci a sirotci. Matkám či otcům by se poslalo ještě 500 korun za každé vychované dítě. „Pokud je někdo souběžně poživatelem starobního nebo invalidního důchodu a k tomu i vdovského, tak by dostal dvakrát 5 000 korun,“ popsala Jelínková. Podle ní plošné vyplácení nesplňuje podmínku solidarity.

Například vdova s podprůměrnou starobní penzí, která vychovala dvě děti, by tak podle lidoveckého plánu mohla zřejmě jednorázově získat od státu 11 000 korun. Podle Jurečky se KDU-ČSL se svým návrhem „vejde do výdajů“, s nimiž počítá vláda.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama