Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2020 13:07:22

Zdravotní péče je základní veřejnou službou

Zdravotní péče je základní veřejnou službou

Zdravotní péče je základní veřejnou službou. To si uvědomíme zejména tehdy, pokud sami onemocníme nebo onemocní naši blízcí.

Přes finanční stabilizaci zdravotní péče, kterou podpořila ČSSD zvýšením příspěvku státu za seniory a děti a zvýšením platů zdravotnického personálu se ukazují stále problémy v menších či soukromých nemocnicích. V současné době je kvalitní a dostupná zdravotní péče poskytována v sektoru státu a až na výjimky v krajských nemocnicích. Proto podporuji převedení problémových nemocnic a zdravotnických zařízení pod stát či kraje.

Zastávám názor, že špičková nemocnice musí být v každém bývalém okresním městě, čímž se vytvoří síť nemocnic pro poskytování kvalitní a dostupné zdravotní péče. Proto nepodporuji ekonomicky velmi riskantní výstavbu nové nemocnice v Malenovicích, která ohrožuje dostupnost a kvalitu zdravotní péče pro nemocné. S tím souvisí i kvalitní rychlá zdravotnická služba, včetně vybudování samostatné Letecké záchranné služby našeho kraje. Pro snížení nákladů navrhuji další snížení počtu zdravotních pojišťoven.

Je třeba konečně dořešit péči o dlouhodobě nemocné a sociální péči, která se prolíná mezi resortem MZV a MPSV. Zejména z pohledu financování zdravotní péče v sociálních zařízeních či v rámci terénní sociální péče. K tomu je třeba schválit program pro zdravotně sociální pomezí s jasným vymezením financování. Osobně podporuji vybudování kamenného hospice v areálu uherskohradišťské nemocnice nebo v rámci části Vincentina na Velehradě pro potřeby obyvatel našeho regionu.

Jak velmi důležitá je kvalita a dostupnost zdravotní péče, ale třeba i hygienických stanic a jejich služeb, se ukázala v průběhu pandemie koronaviru. Podceňování prevence, nedostatek zdravotních ochranných pomůcek či tlak majitelů na zisk zdravotních služeb není správnou cestou. Proto je důležité zvyšovat veřejné výdaje na zdravotní péči a zamezit úsilí pravice na zvýšení spoluúčasti pacientů či na snižování zdravotního pojištění zaměstnanců.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama