RNDr. Zdeněk Somr

  • APB
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2020 11:48:00

Každá domácnost má nárok na pitnou vodu. Státu chybí plán

Každá domácnost má nárok na pitnou vodu. Státu chybí plán

Mediálnímu prostoru letos nejvíc dominují “korona témata”, což ale neznamená, že se nic dalšího neděje. Poněkud nespravedlivě se přestalo mluvit o zásadním tématu, kterým je voda.

 Krátce se psalo o tom, že je dlouhodobé extrémní sucho. Pak zapršelo a tím vše utichlo. Jenže pár deštivých dnů problém nevyřeší.Dlouhodobě posloucháme varování vědců, že nedostatek vody bude brzy celosvětovým problémem číslo jedna. Bez vody není život. Dostupnost vody je proto oblast, kde je dvojnásob důležité, aby stát měl nějaký konkrétní plán. Není možné, aby se strategie boje se suchem a nedostatkem vody měnila každé volební období. Potřebujeme dlouhodobý dvacetiletý strategický plán, jak udržet vodu v české kotlině.

Vztáhnu-li to do konkrétních podmínek Středočeského kraje, v Občanské demokratické alianci zastáváme jednoduché stanovisko. Každá domácnost má nárok na pitnou vodu. Není dlouhodobě možné výpadky třeba v podobě vyschnutí studny apod. řešit tím, že tam přijede cisterna. Vodu musí mít doma každý. Technologií, jak to řešit, je dnes dostatek. Všechno jde dopředu, jen to musíme chtít využívat.Celkově u nás panuje nedůvěra k technologiím, přitom technika je vždycky napřed. Podívejme se na Izrael, to je světová velmoc v hospodaření s vodou. Tam většinu spotřeby pokrývají speciální technikou odsolování mořské vody a největším paradoxem je, že za tuto vodu izraelské domácnosti platí méně než my v České republice, kde vodu dosud získáváme z běžných zdrojů.

Pokud si s vodou dokázal poradit Izrael, poradíme si určitě také. Ve výsledku je jedno, jakou formou toho docílíme. Tedy zda půjde o hlubinné nádrže, protažené vodovody nebo úplně jinou technikou. Podstatný je výsledek, tedy aby každá domácnost pitnou vodu měla. To v ODA říkáme jednoznačně. Jsme v roce 2020 a každý má nárok na to, aby otočil kohoutkem a tekla mu z něj voda. Bez toho se lidem v obcích žije dosti špatně a těžko se pak může někdo divit, že se náš venkov vylidňuje. Pro mě, jako zástupce Občanské demokratické aliance ve středních Čechách, je voda a její dostupnost pro každého obyvatele regionu jednou z hlavních priorit.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama