Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2020 15:54:00

Zdraví seniorů je moje priorita

Zdraví seniorů je moje priorita

Jednolůžkové pokoje pro všechny pacienty bez příplatku, moderní a špičkové vybavení, vše pod jednou střechou, medicína 21. století, větší komfort nebo pohodlné parkování, ale i MHD přímo v areálu nemocnice.

Nejen to nabídne Nová nemocnice ve Zlíně-Malenovicích, kterou pro všechny pacienty Zlínského kraje chce postavit hejtman Jiří Čunek.

„Populace ve Zlínském kraji stárne a všichni budeme do budoucna potřebovat kvalitní a dostupnou lékařskou péči. Nejohroženější skupinou jsou v současné koronavirové době senioři, a proto nemůžeme dopustit jakékoliv jejich ohrožení převážením po operacích mezi jednotlivými pavilony, které jsou v Baťovce od sebe vzdáleny až jeden kilometr. Nutností je pro mě jejich bezpečí, komfort a zdraví. Stavbu nové nemocnice nemůžeme už ani o den odkládat, protože zdraví je víc než politika. Všechny krajské nemocnice – Kroměřížská, Vsetínská i Uherskohradišťská, ale i ta nová zlínská totiž musí sloužit našim pacientům,“ říká hejtman Jiří Čunek.

Všechna vyšetření pohodlně a na dosah

Jednoznačný rozdíl mezi Baťovkou a novou nemocnicí poznají pacienti, zejména ti dříve narození, v komfortu navzájem propojených budov. Díky tomu odpadne zbytečné přecházení. „Odpadne tak nepohodlný přesun pacientů z jednoho pavilonu na druhý, v dešti nebo mrazu, jak se to teď běžně v Baťovce děje,“ upozornil hejtman Jiří Čunek na výhody nové nemocnice, s tím, že velkou výhodou bude i návaznost záchranných složek na urgentní příjem.
„V Baťovce jsem mnoho let pracovala a z osobních zkušeností dobře vím, co je důležité jak pro zdravotnický personál, tak hlavně pro pacienty. I já, jako potenciální pacient, budu velice vděčná a moc ráda za jednolůžkový pokoj, kde budu mít své soukromí a klid a kde mě taky budou moci navštívit moje rodina a přátelé. Toto mě v současné době není nikdo schopen nabídnout,“ uvedla Karla Vrlová, bývalá vrchní sestra z KNTB.

Primáři ze všech nemocnic podporují Novou nemocnici

Na přípravě a realizaci projektu nové nemocnice se podílí také lékařská rada, v níž jsou zastoupeni primáři a sestry ze všech krajských nemocnic napříč všemi odbornostmi. „Nová nemocnice umožní špičkové operační techniky, například některé výkony hrudní chirurgie nebo více traumatologických zákroků,“ uvedl Jozef Macko, primář novorozeneckého oddělení KNTB a člen lékařské rady, který své dlouholeté zkušenosti i ze zahraničí uplatnil při přípravě projektu nové nemocnice.

Stavba Nové nemocnice - investice, kterou si kraj může dovolit

Nová nemocnice bude stát 8 miliard korun, bez DPH 6,6 miliard korun, to je cena, kterou kraj bude platit a hotová bude za 6 let. Rekonstrukce stávajícího areálu KNTB by musela probíhat za plného provozu více jak 20 let, a byla by mnohem dražší.  Pro pacienty a personál by to navíc znamenalo velkou zátěž v podobě obrovského hluku, otřesů, prašnosti a dalších omezení. „To nemůžu dopustit. Zejména senioři citliví na prostředí a hluk by stavební ruch špatně snášeli,“ je přesvědčen hejtman Čunek a dodává: „Za poslední čtyři roky jsme prostavěli z vlastních prostředků nejvíce peněz od vzniku kraje a to 5,213 miliard korun. Také je to první volební období, kdy jsme si nevzali žádný úvěr. Na účtu máme 4 miliardy korun, a protože jsme každý rok naspořili téměř 700 milionů korun a budeme v tom pokračovat, bude nemocnice zaplacena téměř bez úvěru v době jejího dostavění, to je za 6 let. Proto si můžeme dovolit zrekonstruovat také nemocnice v Kroměříži a na Vsetíně.“

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama