PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.09.2020 19:43:00

Není jasné, kvůli kterým opatřením je třeba zavádět nouzový stav

Není jasné, kvůli kterým opatřením je třeba zavádět nouzový stav

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny 29. září 2020 k zavedení nouzového stavu

 Dobrý den.

Já se omlouvám, že teď ještě trošku mimo program schůze si vezmu přednostní právo, ale vidím, že paní ministryně Schillerová je na odchodu. A my bychom i vzhledem k tomu, že zítra má být schůze, kde má vláda oznamovat parametry nouzového stavu a pan premiér tady není a i pan předseda Vondráček, kterému jsme spolu s předsedy opozičních stran tento dopis adresovali, tak já bych ho zde předal paní ministryni Schillerové, která je zde i z pozice vicepremiérky.

Je to žádost stran zastoupených v Poslanecké sněmovně o vysvětlení konkrétních plánovaných kroků. Je to vlastně zadání na to, co by se měla zítra Poslanecká sněmovna dozvědět ve věci zdůvodnění potřeby nouzového stavu.

Já to vezmu jenom v rychlosti. Obracíme se na pana předsedu s tím, že vláda tedy zvažuje nouzový stav, a občané tudíž mají obavy z možných nových omezení, která je připraví o zdroje příjmů a přidají jim nové povinnosti komplikující život. Je tedy asi naším společným zájmem zvládnout pandemii, snížení reprodukčního čísla, zachování zákonnosti při využití nástrojů vlády a udržení ekonomiky a společnosti v chodu bez vypínání.

My jsme si vědomi rozhodnutí Městského soudu v Praze, který přesněji vymezuje působnost krizových zákonů a v zákoně o ochraně veřejného zdraví. Nám ani veřejnosti však není v tuto chvíli z vyjádření vlády jasné, kvůli kterým konkrétním předpokládaným opatřením je potřebné zavádět nouzový stav, a to při současném scénáři vývoje nákazy. Přezkum nouzového stavu je v působnosti nás - Poslanecké sněmovny - přičemž Poslanecká sněmovna potřebuje pro své rozhodnutí relevantní informace.

My proto žádáme vládu, konkrétně pana premiéra, o uvedení konkrétních kroků a kompetencí, kvůli kterým má být vyhlášen nouzový stav ke zvládnutí pandemie koronaviru v České republice a které by nebylo možné provést mimo tento režim. Tyto informace pak zohledníme při případném rozhodování Poslanecké sněmovny o zrušení či prodloužení. My tedy zdvořile žádáme, aby nám pan premiér poskytl zítra vysvětlení v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny. Tyto informace bychom chtěli obdržet v rámci příslušného bodu jednání Poslanecké sněmovny, tedy 30. 9. 2020.

S úctou podepsáni Bartoš, Fiala, Jurečka, Rakušan.

Já vám tady, paní ministryně, předám toto (děje se), protože se mi nepodařilo zastihnout nikoho z adresovaných, a je to už zítra, tak bych byl nerad, kdyby to někde zůstalo na podatelně ležet.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama