Mgr. Robert Stržínek

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.10.2020 10:01:00

Na Štěpánově může vyrůst 56 nových bytů

Na Štěpánově může vyrůst 56 nových bytů

Podpora bydlení je jednou z hlavních priorit současného vedení města. Představitelé radnice se proto mimo jiné rozhodli nabídnout k prodeji lukrativní pozemky pro výstavbu družstevních bytových domů na sídlišti Štěpánov.

Zájem realizovat tento projekt má developer – společnost Epic Development a. s., který zde chce vybudovat 56 družstevních bytů. Pokud se s městem dohodne, stavět by se mohlo začít už za dva roky.

„Vnímáme hlasy občanů, kteří volají po větší nabídce různých typů bydlení ve Valašském Meziříčí. Velký zájem je zejména o nové byty, jejichž výstavbu se také snažíme podporovat,“ říká starosta Robert Stržínek. I proto radnice například do budoucna počítá s prostorem pro výstavbu bytových domů na městských pozemcích v areálu bývalé Křižanovy pily.

O něco blíže realizaci je projekt společnosti, která jako jediná projevila zájem o koupi cirka 5 000 metrů čtverečních pozemků mezi ulicemi Luční a Štěpánov na stejnojmenném sídlišti. „Naším záměrem je vybudovat na Štěpánově dvojici propojených, moderně řešených bytových domů, které splní současné požadavky na bydlení všech generací. Zároveň chceme, aby stavba vhodně doplnila celou lokalitu, nezvýšila nároky na parkování a nabídla co nejvyšší podíl zeleně,“ představuje záměr Martin Hučka, předseda představenstva developerské společnosti s tím, že: „Bude se jednat o družstevní byty, což je aktuálně nejvhodnější varianta bydlení. I když přesnou cenu za byt budeme znát nejdříve po zpracování detailního projektu, rozhodně zde nechceme budovat nadstandardní byty, ale bydlení dostupné střední vrstvě obyvatelstva.“

Zároveň musí developer i architekt respektovat územní plán, který zde neumožňuje výstavbu vyšších jak pětipodlažních domů. S tím počítá i městu předložená studie dvojice bytových domů spojených do jednoho bloku s celkem 56 byty. Ty jsou dispozičně řešeny od nejmenších 1+kk (4 byty), 2+kk (31 bytů), 3+kk (17 bytů) až po 4+kk (4 byty). „Výměry bytů se pohybují od 31 do 120 metrů čtverečních podlahové plochy. V suterénu je pak umístěno 14 garáží, sklepní kóje a technické zázemí. Samozřejmostí je výtah v každém z domů a možnost bezbariérové úpravy až deseti bytů,“ shrnuje Jana Kovaříková, předseda dozorčí rady společnosti. Developer zároveň počítá se vznikem 70 parkovacích míst, včetně již popsaných garáží. Dohromady by měly pokrýt potřeby budoucích obyvatel.

Bytové domy s orientací východ-západ doplní infrastruktura včetně chodníků, přístupových komunikací, dětského hřiště či retenční nádrže pro jímání dešťové vody. „Tu bude možné následně využít ke splachování či zalévání zeleně. Počítáme totiž nejen s výsadbou vzrostlých stromů a trvalkových záhonů kolem bytových domů, ale také s umístěním zeleně a stromů přímo na fasádu ve speciálních květináčích. Celkem 49 procent zastavěné plochy tak bude ozeleněno, a to včetně 35 parkovacích stání se zatravňovacími tvárnicemi,“ popisuje autor projektu, architekt Jan Beneš z třineckého studia petit atelier s. r. o.

Odborná komise města se nakonec většinově shodla, že popsaný záměr podpoří a doporučí zastupitelstvu, aby prodej pozemků společnosti schválilo. „Developer a projektant zapracovali do studie podněty a připomínky, které jsme měli k původně předloženému návrhu. Zejména se jednalo o vhodnější dopravní řešení lokality a zvětšení podílu zeleně. Upravené řešení by mělo vhodně zapadnout do celé lokality a podpořit tak rozvoj bydlení ve Valašském Meziříčí,“ je přesvědčen starosta Robert Stržínek.

Radnice zároveň chystá veřejné projednání studie. „S ohledem na vyhlášení nouzového stavu jsme však museli zrušit původně plánovaný termín 15. října. Veřejnosti by tak měl developer studii představit o měsíc později ve čtvrtek 19. listopadu od 15 hodin ve valašskomeziříčském kině. Chceme, aby před projednáním záměru na prodej pozemků pro výstavbu popsaných bytových domů v zastupitelstvu, měly všechny zainteresované strany dostatek informací a nevznikaly zbytečné fámy,“ dodává Robert Stržínek.

Developer počítá s tím, že pokud zastupitelé prodej pozemků odsouhlasí, mohl by s výstavbou začít v roce 2022. Už koncem následujícího roku by se pak mohli do nových bytů začít stěhovat první zájemci.

Videoprezentace projektu ZDE


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama