Mgr. Marie Benešová

  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.10.2020 19:37:00

Kandidát Tribunálu Soudního dvora EU má dlouhou praxi v evropských institucích

Kandidát Tribunálu Soudního dvora EU má dlouhou praxi v evropských institucích

Komise pro výběr soudce Tribunálu Soudního dvora EU na zasedání 8. října 2020 po pohovorech s uchazeči většinově rozhodla o výběru Davida Petrlíka jako kandidáta na soudce Tribunálu Soudního dvora EU.

 Pozice soudce Tribunálu Soudního dvora Evropské unie je uvolněná od 6. října 2020, kdy dosavadní soudce Tribunálu za Českou republiku Jan M. Passer nastoupil jako český soudce Soudního dvora EU (ZDE). Ministerstvo spravedlnosti proto vyhlásilo výběrové řízení na uvolněnou pozici (ZDE). Přihlásilo se do něj sedm uchazečů.

Po pohovorech, které měly za cíl ověřit odbornou způsobilost uchazečů, jejich motivaci, jazykovou připravenost a celkovou způsobilost k výkonu funkce soudce Tribunálu, komise hlasováním většinově rozhodla o výběru JUDr. Davida Petrlíka, Ph.D., jako kandidáta na soudce Tribunálu Soudního dvora EU. Dále pak rozhodla o JUDr. Magdaleně Ličkové, LL.M., jako o první náhradnici a jako druhého náhradníka vybrala JUDr. Roberta Pelikána, Ph.D.

„V případě vítězného uchazeče komise ocenila jeho hluboké znalosti evropské judikatury, analytické schopnosti a především jeho dosavadní dlouholetou praxi v evropských institucích. Díky nim je podrobně obeznámen s jejich strukturou a fungováním. V případě první náhradnice komise zohlednila mimo jiné její jazykové a vědecké kvality a schopnost pracovat ve vícejazyčném právním prostředí různých právních systémů. U druhého náhradníka pak komise ocenila mimo jiné hodnotné zkušenosti z akademické sféry a obsáhlé znalosti evropského práva,“ uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Návrh bude v souladu s Pravidly pro výběr kandidáta na funkci soudce Soudního dvora Evropské unie předložen Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k projednání, pro informaci též Výboru pro záležitosti Evropské unie Senátu Parlamentu České republiky. Po projednání výborem bude návrh předložen ke schválení vládě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama