JUDr. Ladislav Faktor

  • BPP
  • České Budějovice
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2020 16:47:00

Máme trochu zpoždění s pátou generací sítí

Máme trochu zpoždění s pátou generací sítí

Projev na 27. schůzi Senátu dne 14. 10. 2020, Výroční zpráva Českého telekomunikačního úřadu za rok 2019.

Dámy a pánové, budeme se potýkat s termíny, jako je 5G, DVB-T2, HEVC, DAB Plus a podobnými zkratkami, stejně jako je zkratkou ČTÚ.

ČTÚ je historicky úřad, který se zabývá kmitočtovým spektrem a jeho regulací, protože kmitočty nejsou nevyčerpatelné, a tím pádem hospodářská soutěž v tomto odvětví musí podléhat regulaci. Já tedy nemám slovo regulace moc rád, ale v tomto případě ho výjimečně připouštím. Chtěl bych se zmínit o tom, že ČR byla na počátku zemí, která byla velmi progresivní v zavádění nových technologií, ale tím, jak postupem času a léty přibývalo regulací, tím se tento vývoj zpomalil. V dnešní době už nejsme zdaleka na čele. Je to vidět jak na vývoji telekomunikačního trhu, co se týká mobilní telefonie, tak i v dalších odvětvích. Přitom jsou telekomunikace záležitostí budoucnosti. Víme dobře, že na nich závisí celá řada odvětví. Regulací hospodářské soutěže se musíme zabývat vždy na tomto poli. Máme trochu zpoždění, co se týká páté generace sítí. Zaplaťpánbůh už jsme dokončili proces DVB-T2, který v Evropě započal před 10 lety. Co se týká páté generace sítí, bojím se, aby opravdu klapl začátek příštího roku, protože i v současné situaci budou telekomunikace hrát v lidském životě čím dál tím větší roli. Na sítě páté generace čekají celá odvětví včetně lékařství, ale také média, kterým to může zásadně měnit život.

Chtěl bych tedy říci, že uznávám ČTÚ jako velmi významnou instituci, ale je třeba hledět na ni také s ohledem na bezpečnost, protože momentálně se vedou velmi složité diskuse, kde začíná hospodářská regulace a kde je regulace z pohledu bezpečnosti, protože všichni se obávají bezpečnosti sítí. V tomto ohledu mám přeci jenom letité zkušenosti a musím říci, že co se týká bezpečnosti vás mohu ujistit, že státy, které se zabývají profesionálně hackerstvím, mají daleko větší prostředky na hackerské útoky, než my máme prostředky na obranu. Takže i v tomto ohledu musíme brát trošku regulaci v potaz, protože se můžeme uregulovat, ale útoky nikdy neustanou. Jinak si myslím, že ČTÚ plní svoji roli, akorát bych jej poprosil o to, aby ji plnil poněkud rychleji. Děkuji.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama