Ing. Miroslav Kalousek

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2020 18:38:00

V těchto turbulentních časech se ty prognózy dělají mimořádně špatně

V těchto turbulentních časech se ty prognózy dělají mimořádně špatně

Projev na 62. schůzi Poslanecké sněmovny 21. října 2020, návrh zákona o kompenzačním bonusu v souvislosti se zákazem či omezením podnikatelské činnosti v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2.

Při poslední novele zákona o státním rozpočtu Sněmovna zvyšovala deficit o 200 mld., z čehož 63 mld. byl větší než původně předpokládaný propad příjmů a o 137 mld. Sněmovna navyšovala výdaje. Já bych určitě nikdy nevyčítal Ministerstvu financí větší chybu v oblasti příjmů než statistickou. V těchto turbulentních časech se ty prognózy dělají mimořádně špatně a jsou zatíženy mnoha neznámými. Ale těch 137 mld. bylo na papíře, měli jsme je všichni před sebou. A minimálně ve výši 50 mld. vláda nebyla schopna říct, na co je použije, minimálně 50 a 50 mld. je obrovské číslo. Takže kdyby vláda skutečně jenom požádala o takové zvýšení výdajů, které by byla schopna specifikovat, a dnes na základě nové situace předložila další novelu zákona o státním rozpočtu, koneckonců tento postup navrhovala i Národní rozpočtová rada, tak by se to dalo akceptovat. Ale chtít pětisetmiliardový deficit, nebo spíš chtít o 137 mld. více výdajů, a přitom o polovině těch peněz neumím říct, na co půjdou, to bylo od vlády velmi odvážné a od Sněmovny mimořádně nezodpovědné, že pro to hlasovala. Já jsem dalek toho, abych tady kohokoliv vybízel k omluvám, pane místopředsedo Sněmovny, ale kdybych já hlasoval pro 50 mld., o kterých netuším, na co je vláda dala a dal bych je vládě jako bianco šek, tak bych se svým voličům velmi omlouval, pravděpodobně bych to shledal takovým pochybením, že bych rezignoval na mandát.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama