Bc. Lucie Šafránková

poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2020 19:02:58

Za SPD jsem navrhla a prosadila pomoc malým českým firmám

Za SPD jsem navrhla a prosadila pomoc malým českým firmám

Včerejší jednání Poslanecké sněmovny přineslo jednu skvělou zprávu. Podařilo se mi totiž prosadit významnou pomoc podnikatelům, společníkům malých firem postižených dopady vládních opatření, která zastavují či výrazně omezují jejich výdělečnou činnos

Šlo o změnu zákona o kompenzačním bonusu, kterou jsem za hnutí SPD podala.

Vládní návrh totiž pro přístup k této mimořádné finanční pomoci podnikatelům 
a živnostníkům stanovil některé neodůvodněné bariéry, které bylo třeba odstranit. Proto, aby na ní měli nárok skutečně všechny subjekty postižené dopady epidemie koroanviru.

Návrh zákona mj. požadoval, aby na tuto finanční pomoc měli nárok jen 
ti společníci společností s ručením omezením, jejichž  obrat v roce 2019 činil 180 000 Kč. A pro firmy, které tohoto obratu v loňském roce nedosáhly, například proto, že zahájily činnost až v jeho průběhu, nebo dokonce až v roce 2020, stanovil naprosto stejnou podmínku: (předpokládaný) obrat ve výši 180 000 Kč.

Nedávalo absolutně žádný smysl a logiku, aby tato hranice obratu byla stanovena ve stejné výši za letošní rok, kdy bylo – a stále je - podnikání v některých odvětvích na několik měsíců zcela zastaveno, i za rok 2019, kdy podnikání probíhalo naprosto standardně a bez omezení.

Takto nastavené podmínky by zcela určitě znemožnily jakoukoli finanční pomoc všem malým firmám, které začaly v oborech podléhajících různým omezením podnikat v letošním roce, a drtivé většině těch, které zahájily činnost v druhé polovině loňského roku.

Proto jsem za SPD navrhla snížení minimální hranici předpokládaného obratu společností s ručením omezeným, jejichž společníci budou moci o  kompenzační bonus žádat a čerpat jej, za rok 2020 z vládou navrhovaných 180 000 Kč 
na 120 000 Kč. Jelikož stanovení stejná povinná výše minimálního obratu, vzhledem k okolnostem za roky 2019 i 2020 je naprosto neopodstatněné 
a diskriminační.

Částku 120 000 jsem navrhla proto, že pokud povinná minimální výše obratu 
za rok 2019 (180 000 Kč) odpovídá obratu ve výši 15 000 Kč měsíčně, a jestliže u některých subjektů (sportovní, kulturní a volnočasová zařízení, některé restaurační, gastronomické a hotelové provozy, kadeřnické a kosmetické služby apod.) činila (resp. bude činit) celková letošní délka povinného uzavření (v součtu jarního i podzimního období) až čtyři měsíce, bude tato hodnota (8 x15 000 Kč) poměrně adekvátní.

A Poslanecká sněmovna tento návrh drtivou většinou hlasů (95 ze 100 přítomných) schválila!

Jsem šťastná, že jsem takto mohla alespoň částečně pomoci stovkám poctivých podnikatelů, kteří se vlastním úsilím i v nelehké době snaží o důstojné uživení vlastních rodin – a kteří také už státu odvedli velké peníze na daních a pojistném. Plně si tuto pomoc zaslouží.

Kromě toho jsem ještě jménem poslaneckého klubu SPD  navrhla, aby nárok na tuto finanční pomoc měli všichni společníci všech společností s ručením omezením, kterým bylo v rámci nouzového stavu znemožněno, anebo výrazně omezeno, podnikání, Vládní návrh přiznával toto právo pouze společníkům maximálně dvoučlenných eseróček, což bylo také velmi nespravedlivé 
a bezdůvodné.

Tento návrh, bohužel, i když jen velmi těsně, neprošel.

Tak snad příště….

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama