Občanská demokratická strana

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2020 20:06:00

Máme čtyři opatření pro zvýšení kapacity nemocnic

Máme čtyři opatření pro zvýšení kapacity nemocnic

Občanští demokraté dnes navrhli sadu opatření k řešení nedostatku lůžek v nemocnicích.

 Kromě zachování praktické péče navrhují především zapojení kapacit lázní a zapojení specialistů do práce v nemocnicích. Důležité je podle nich také to, aby vláda byla transparentní a zveřejňovala co nejvíce dat o covidu. „Situace je vážná. Ministr zdravotnictví otevřeně mluví o možném kolapsu zdravotnictví. Abychom mu mohli zabránit, navrhujeme řešení v těchto čtyřech oblastech:

1) Kdo bude léčit?
Důležité je zachování sítě praktiků, to se nám povede, jen pokud bude dostatek ochranných pomůcek, vybavení na online videokonzultace s pacienty a samozřejmostí jsou bonifikace za to, že budou jejich praxe dále fungovat. Měli bychom uvažovat o zapojení specialistů do léčby v nemocnicích. Specialistům klesá počet výkonů a mají specializace, které jsou v nemocnicích použitelné.

2) Kde se bude léčit?
Navrhujeme zapojení lázní, které skýtají až 22 000 lůžek pro pacienty s lehčím průběhem nemoci, nebo pro ty, kteří potřebují sociální hospitalizaci. Lázně už mají zdravotnický personál, který by se mohl po krátkém proškolení ihned zapojit, jde až o téměř 500 lékařů.

3) Jak se to zaplatí?
Praktici by měli být bonifikováni za to, že budou jejich ordinace nadále fungovat, nasazení specialistů v nemocnicích by mohlo být ohodnoceno jejich průměrným měsíčním výkonem, aby nepřišli o peníze kvůli poklesu výkonů. Musíme také ekonomicky podpořit lázně tak, aby zvládaly péči o nemocné a aby na celé situaci netratily.

4) Čím se vláda řídí?
Musíme zvýšit kapacitu testů, abychom vycházeli z co nejpřesnějších čísel – přišli jsme s návrhem zákona, který by umožnil provádět testy na covid v lékárnách, ať ho vláda využije, nabízíme jí to. ÚZIS musí veřejnosti zpřístupnit veškerá data o covidu. Není možné, aby si je schovával pro sebe, zvýší to důvěru veřejnosti v opatření, a zároveň zvýší ochotu je dodržovat,“ vysvětluje místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda.

„Minulý týden jsme přišli s doporučením využít kapacitu lázní, což byl důležitý podnět pro vládu a já věřím, že se naplní. To je zároveň odpověď na jednu z nejvážnějších otázek – jak pomoci s nedostatkem zdravotnického personálu. 1 500 zdravotníků, kteří jsou v českých lázních, by výrazně usnadnilo zvládnout nápor vážně nemocných, kteří nyní budou směřovat do zdravotnických zařízení. 22 000 lůžek a 1 500 zdravotníků – jasná a konkrétní pomoc. Je to další ukázka toho, kdy se snažíme v krizi jako opozice přijít s konkrétními a praktickými návrhy, jak problém řešit a budeme s nimi přicházet i v dalších dnech. Chceme, aby vláda dala k dispozici co nejvíce informací veřejnosti. Volání po odpovědném přístupu musí provázet otevřený postoj vlády k informování veřejnosti, jaká je situace. Na závěr mám jednu konkrétní výzvu, která směřuje k tomu, jak se lépe postarat o nemocné. Výzva ke všem, kteří prodělali covidové onemocnění. Darujte, prosím, krevní plazmu, která prokazatelně pomáhá nemocným,“ doplňuje místopředseda ODS Martin Kupka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama