Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.10.2020 7:13:16

Sněmovna schválila jednoduchou paušální daň pro živnostníky a další zákony!

Sněmovna schválila jednoduchou paušální daň pro živnostníky a další zákony!

Poslanci hnutí SPD podpořili tento týden ve Sněmovně důležité zákony ku prospěchu našich občanů.

Sněmovna se tento týden sešla opět v polovičním počtu a potvrdila stav legislativní nouze. Všemi hlasy poslanců jsme vyjádřili poděkování všem zdravotníkům, pracovníkům v sociálních službách, hasičům, policistům, vojákům, hygienikům a dalším, kteří se starají o pacienty s nemocí covid-19 či jinak přispívají ke zvládání epidemie.

Hnutí SPD považuje za velký úspěch, že živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné budou moci od příštího roku platit takzvanou paušální daň, která bude dobrovolná. Zahrne odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Využít ji budou moci podnikatelé s ročními příjmy do jednoho milionu korun, což naše hnutí již delší dobu prosazovalo. Vláda původně navrhovala limit 800.000 korun, předložený ČSSD. Paušální daň bude složena z minimálního odvodu na zdravotní pojištění, navýšeného minimálního odvodu na sociální pojištění o 15 procent a daně 100 korun. Pro příští rok by měla podle posledních informací činit paušální měsíční daň 5.469 korun. Živnostníkům má ušetřit papírování, administrativu a podle ministerstva financí také odpadne důvod k většině kontrol. Předloha nyní zamíří do Senátu.

Poslanci SPD svými hlasy přispěli také k tomu, že do závěrečného schvalování postoupil návrh na poskytnutí příspěvku 5.000 korun všem důchodcům. Příspěvek by mohlo dostat 2,89 milionu lidí. Velmi nás ale mrzí, že vláda nechce podpořit náš návrh zákona, na uzákonění minimálního důstojného důchodu ve výši hranice chudoby, který mimochodem platí ve značné části Evropy. Na ten by měli nárok všichni za splnění podmínky odpracovaných let, nebo kteří z důvodu prokazatelné invalidity nemohli pracovat. Podle tohoto návrhu zákona by takzvaní nepřizpůsobiví samozřejmě neměli na tento základní důstojný důchod nárok.

Sněmovna za podpory hlasů poslanců SPD též schválila 500 Kč denně podnikatelům s uzavřenými provozy z důvodu vládních opatření. Příspěvek je určen osobám samostatně výdělečně činným, tedy hlavně živnostníkům. Určen je i společníkům malých společností s ručením omezeným, které mají společníky nejvýše dva, případně půjde o členy jedné rodiny. Mohou ho získat podnikatelé nebo osoby s dohodou o provedení práce nebo dohodou o pracovní činnosti, jejichž činnost je výrazně navázána na podnikatele v zasažených oborech. Původní vládní návrh kladl jako jednu z podmínek pro výplatu bonusu společníkům s.r.o., aby obrat firmy v letošním roce překročil 180.000 korun. Nakonec byl přijat návrh předložený naší poslankyní Lucií Šafránkovou, který snižuje nutný obrat na 120.000 korun.

Sněmovna za podpory poslanců SPD schválila také změnu ošetřovného. Nárok na něj budou mít lidé při péči o děti do deseti let po celou dobu uzavření škol nebo při nařízené karanténě dítěte. Ošetřovné tak nyní bude činit 70 procent denního vyměřovacího základu. Hnutí SPD v této věci navrhovalo, aby výše ošetřovného byla ještě o deset procent vyšší, tedy 80 procent.

K dalším opatřením, schváleným Sněmovnou za podpory hlasů SPD, patří umožnění pořadatelům zrušených kulturních akcí odložit vrácení uhrazeného vstupného až na podzim roku 2022 a místo peněz dávat lidem poukazy. Mezi přijatými opatřeními prošlo také zjednodušení pravidel pro vyplácení některých sociálních dávek po dobu druhé vlny epidemie koronaviru. Příspěvek na bydlení nebo přídavky na dítě budou lidem automaticky vypláceny v dosavadní výši i v letošním posledním čtvrtletí, případně v prvním čtvrtletí příštího roku.

Velmi vítáme, že byl přijat návrh zákona o odložení elektronické evidence tržeb (EET) až na rok 2022, který též podpořili všichni naši poslanci. Do budoucna budeme prosazovat, aby zákon o EET byl úplně zrušen. Jako poslední tisk přijatý v legislativní nouzi byl zákon o poskytnutí státní záruky České republiky na zajištění dluhů Českomoravské záruční a rozvojové banky a.s., vyplývající z ručení za dluhy z úvěrů.

Hnutí SPD bude i v budoucnu ve Sněmovně podporovat a schvalovat takové zákony, které jsou prospěšné pro naše občany. Naši poslanci jsou připraveni se v této těžké době sejít kdykoli, když to bude potřeba.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama