Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.11.2020 17:06:00

Pokud dluhy a daně, tak jen chytře. Aby tady mohly žít i naše děti

Pokud dluhy a daně, tak jen chytře. Aby tady mohly žít i naše děti

Se zadlužením země vyvolaným koronavirem se musí vypořádat všechny evropské země i celý svět. Rekordní schodek státního rozpočtu letos nebo v následujících letech je vážná věc, ale ne neřešitelná. Ale!


O naší budoucnosti rozhodne, jak chytré budou naše dluhy a kam peníze vložíme. Rozhodně se z toho nesmí stát rozdávaná do peněženek s tím, že každý si s penězi navíc umí poradit. S penězi a hospodařením v domácnosti a rodině každý máme své zkušenosti. Statní rozpočet a krajské a obecni rozpočty jsou však o nějaký ten řád vyšší hra nejen v počtu nul. Řešíme teď, jaké budou daně, a tedy příjmy rozpočtu. A to všech – státu, krajů, obcí i lidí. Teď má každý nějaké úkoly. Zajistit bezplatnou zdravotní péči, vzdělávaní, sociální péči, konkurenceschopnost firem, zaměstnanost lidí, opravené silnice, nové rychlodráhy, dost vody, hezkou krajinu… O to vše se dělí stát, kraj i obce. To jsou výdaje, ze kterých máme užitek my lidé a firmy. Na oplátku odvádíme daně.

Zrušit superhrubou mzdu chci od jejího nesmyslného zavedeni. Bylo a je to k zlosti, když výplatní páska předstírá výdělek, který jste neviděli a ještě se tváří, že daní je méně. To tehdy provedla ODS a TOP09. A vím, že většina lidí po prvním shlédnutí tehdejší novinky (tzv. snížení daní) málem tu novou výplatnici snědla. Nesouhlasím ale, aby většinu těch peněz spojených se zrušením superhrubé mzdy a s nastavením zdanění na dvě sazby (15 a 23 procent) inkasovali bohatí a nejbohatší. Je mi líto, ale v době krize je naopak potřeba posilovat vzájemnou soudržnost a společnou budoucnost země, ne ji takto posílat do kopru. Nebylo by to poprvé, kdy se v hospodářské krizi z bohatých stanou bohatší a z chudých ještě chudší. Ale já tomu chci u nás v naši zemi v roce 2020 ze všech sil zabránit.

Neumím si ani příliš představit, že takovou zásadní změnu v daních uděláme „na dva roky“. Že teď budou všichni měnit daňové a účetní programy, aby je za dva roky zase měnili zpátky. A za dva roky zajedeme pro chybějící peníze na ostrov pokladů? Nepřipadá vám to jako Kocourkov? Mně tedy ano.

Tato akce má dopad na rozpočet přes 90 miliard. Proto jsem ráda a budu usilovat o zrušení superhrubé mzdy jednou provždy a sazby 19 a 23 procent, pro které jsem zvedla ruku při vzniku této vlády a slíbila to vám voličům. Nejdůležitější je pro mě, aby naše daně byly chytré a v žádném případě nebudu svítit tomu, abyste jednou rukou dostali pár stovek a druhou vám stát sebral pár tisícovek, protože už na vaší zdravotní péči, na vzdělávání vašich dětí a sociální zabezpečení vašich prarodičů nebude. Naopak podpořím navýšení částky na každého poplatníka daně ať bere, kolik chce, a to o stejnou sumu, která také stejná zůstane skutečně v kapse člověka. Nezvyšovala se deset let. To dává logiku.

Chápu naprosto a zcela jasně, že občané jsou zmateni podáváním poslaneckých pozměňovacích návrhů ze strany předsedů dvou vládních stran. Ale v minulosti tato země zažila horši divočiny. Tento vnitřní spor vlády má velký význam a výsledek souboje argumentů ve sněmovně rozhodne o tom, jaká naše země v dalších letech bude, jakou cestou se dá a s jakou vizí budoucnosti. Já dodržím své slovo vám a zruším superhrubou mzdu, jak jsem slíbila v programu naší vlády.
A má idea je jasná. Když dluhy a daně, tak jen chytře. Aby tady mohly žít i naše děti.

O milionáře a miliardáře mám teď v koronavirové krizi pramalou až pražádnou starost. Oni se o sebe dokážou postarat. O ně se skutečně nebojím. Oni to zvládnou.

Kateřina Valachová

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama