RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.11.2020 17:48:00

Americké souboje...

Americké souboje...

Komentář na facebookovém profilu k volbám v USA.

Americké souboje...

Dle stavu hlasování v presidentských volbách v USA a odhadu AP press (pod textem) začíná být Joe Biden blízko vítězství. Je ale příliš brzy na silné soudy, všechny hlasy nejsou sečteny a soudní dohra hlasování se zdá být jistotou.

Rozdíl v klíčových státech o stovky či nízké tisíce hlasů ve volbách, kdy oba kandidáti dosáhly kolem 70 milionů hlasů je minimální rozdíl, ale jeden ze soupeřů se vítězem nakonec stane (a těsné výsledky voleb historie zná).

Možná ještě významnější souboj než o Bílý dům je souboj o budoucnost Ameriky. USA jsou totiž z mnoha pohledů vzorem demokratického fungování společnosti, země, ve které se sice děj věci, které se ne všem musí líbit, ale země, ve vládne právo a respekt k němu. A země, která staví i na respektu k (ústavním) tradicím.

Stávající president (bohužel nejen) v posledních desítkách hodin provedl mnoho ataků právě na tyto principy. Zda to činí svou hloupostí (jak naznačuje výzva na okamžité zastavení sčítání hlasů v momentu, kdy prohrával) a nebo opravdu ve snaze, právo ku svému prospěchu "vypnout" (třeba tím, že by nepočítal některé korespondenční hlasy), to nevím, ale jde o atak tak závažný, že se proti "svému" presidentovi postavilo mnoho významných politiků jeho strany. Což je něco, co dává velkou naději, že tato druhá bitva skončí pro budoucnost dobře.

Mimochodem, pokud Vás zajímá, jak obstojí výroky z jediného jeho projevu ve vztahu k realitě, velmi dobrý popis naleznete na stránách BBC ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama