Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2012 16:41:00

ODS úpravu kompetencí NKÚ neblokuje

ODS úpravu kompetencí NKÚ neblokuje

V reakci na dnešní tvrzení nevládních organizací to řekl předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, podle nějž ODS podporuje koaličně dohodnutý návrh rozšíření kompetencí Nejvyššího kontrolního úřadu schválený vládou.

"Není pravda, že ODS blokuje úpravu pravomocí NKÚ. Naši ministři pro ni hlasovali ve vládě. Návrh poslance Polčáka, který se rozhodl koaličně dohodnutou novelu doplnit o rozšíření kontrol NKÚ na státní a městské firmy, ale prakticky nic nepřináší," říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. "Na první pohled sice slibuje, že bude hospodaření firem pod veřejnou lupou, na druhou stranu ale neřeší, jak by měly firmy s výsledkem kontroly nakládat. Je tedy otázkou, zda by v praxi přinesl vůbec nějakou změnu."

"Má NKÚ zasahovat do výkonu akcionářských práv státu? Má mít představenstvo státní či městské firmy povinnost řídit se nálezy NKÚ? Nevznikne tak dvojkolejnost v řízení těchto firem? To jsou logické otázky, na které ale poslanecký návrh nedává žádné odpovědi. ODS přitom nechce nic jiného, než aby hlavní odpovědnost za hospodaření firem nesl ten, kdo vykonává práva akcionáře. Tedy stát nebo obce," dodává Zbyněk Stanjura.

„O volbě nástupce dosavadního prezidenta NKÚ proběhne v ODS debata. V tuto chvíli nemá smysl hovořit o žádných jménech a termínech,“ reagoval Stanjura na dnešní rozsudek nad šéfem NKÚ Františkem Dohnalem.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama