Ing. Tomáš Czernin

  • TOP 09
  • Jičín
  • místopředseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2020 15:04:04

Vláda nechává náš důchodový systém padat volným pádem do problémů

Vláda nechává náš důchodový systém padat volným pádem do problémů

Na dnešní 2. schůzi 13. funkčního období se bude projednávat mnoho zákonů. Zástupci senátorského klubu ODS a TOP 09 mají několik výhrad k zákonům o odpadech.

Navrhují odložení účinnosti o 1 rok u zákona o odpadech a zákona o výrobcích s ukončenou životností.

Senátoři opravují zákon o prokazování plnění kvalifikačních předpokladů, jelikož došlo k nedorozumění na ministerstvu dopravy a ministerstvu průmyslu a ze zákona vyřadili  strojvůdce. Ministr Havlíček opravdu nezvládá řídit dvě ministerstva. Rouškovné považují pouze za populistický krok, který neřeší problematiku dlouhodobě.

„Balíček čtyř zákonů o odpadech je dle mého názoru velmi špatně zpracovaný. Budeme navrhovat odložení účinnosti o 1 rok, minimálně u zákona o odpadech a zákona o výrobcích s ukončenou životností. Máme připraveno mnoho pozměňovacích návrhů, ale po společné domluvě budeme předkládat jen ty, které mají šanci projít Poslaneckou sněmovnou.

Obdrželi jsme prosbu z ministerstva dopravy, abychom opravili zákon, který pojednává o prodloužení různých osvědčení v souvislosti s pandemií koronaviru. Ministerstvo průmyslu však zapomnělo na strojvedoucí, což by znamenalo přerušení vlakové dopravy. Pan ministr průmyslu se tak nedomluvil s panem ministrem dopravy. Opravdu zvládá ministr Havlíček dvě ministerstva tak, jak by měl?

Zákon o ochraně zvířat je velmi diskutabilní. Proto napříč senátorským klubem ODS a TOP 09 nepanuje jednohlasná dohoda a hlasování bude volné. Z mého názoru by bylo mnohem účinnější, pokud bychom nastavili přísná pravidla a následně kontrolovali jejich dodržování. Řešit problémy celoplošným zákazem opravdu nikam nevede,“ konstatuje předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Vládní návrh jednorázového příspěvku považuji pouze za populistické předvolební gesto. V době, kdy se potýkáme s hlubokým propadem ekonomiky v důsledku epidemie COVID-19, považuji nesystémové výdaje za nevhodné. Stát musí podporu směřovat do oživení ekonomiky na straně jedné a ke konkrétním skupinám, které jsou nařízeními vlády postiženy, na straně druhé. Vláda již léta slibuje, že navrhne důchodovou reformu. Nic takového nepřináší a nechává náš důchodový systém padat volným pádem do problémů a dnešní střední generaci do hrozící chudoby v seniorním věku. Velmi rád bych hlasoval pro takový návrh, který by řešil problematiku důchodů dlouhodobě. Jednorázový příspěvek za dlouhodobé řešení nepovažuji, a proto pro něj hlasovat nemohu,“ sděluje první místopředseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Tomáš Czernin.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama