Michal Babák

  • Republika
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.02.2012 11:48:07

Uhlíková daň by nejvíc zasáhla domácnosti s nízkými příjmy

Uhlíková daň by nejvíc zasáhla domácnosti s nízkými příjmy

Domácnosti v Česku by si už brzy měly připlatit za topení uhlím. Úvahy o zavedení uhlíkové daně přicházejí z Bruselu i z vlády. Věcem veřejným se to nelíbí, protože by nová daň nejvíc dopadla na nízko příjmové skupiny obyvatel.

Evropská komise si od uvalení speciální daně na fosilní paliva slibuje, že neekologické druhy vytápění nebudou pro domácnosti tak atraktivní jako dnes. Z pohledu ministerstva financí by uhlíková daň od roku 2014 znamenal víc peněz do státního rozpočtu, protože by ji platily až 2 milióny občanů. „Ministerstvo financí počítá s výnosem ve výši kolem pěti miliard. Jenže v praxi by to znamenalo, že cena uhlí by tím vzrostla nejméně o polovinu a u topných olejů o čtvrtinu až polovinu. To by zasáhlo nejvíc domácnosti na venkově, které obecně patří k nízko a středně příjmovým. Za topení by totiž zaplatily o 3-3,5 tisíce korun ročně více, na rozdíl od vysoko příjmových skupin, kterých by se nová daň naopak téměř nedotkla. To je pro Věci veřejné nepřijatelné. Škoda, že ministerstvo financí nepočítá se zvýšením firemních daní o pouhé jedno procento. Vybralo by do rozpočtu víc a právnické osoby by to nijak zásadně nepostihlo,“ uvádí poslanec Věcí veřejných Michal Babák.

 Podle Věcí veřejných by se navíc jednalo o zásadní změnu v energetické politice státu. „Domácnosti se rozhodly investovat do určitého typu vytápění, protože to pro ně bylo výhodné. Nová daň by atraktivnost jednotlivých paliv měnila. Kromě toho by vysoká daň vedla k zhoršení daňové morálky a daňovým únikům,“ dodává Babák.

Martina Hrdličková,

Tiskový odbor VV
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama