RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.11.2020 14:51:00

7 x 8000 = 30 000? Další český covid průšvih?

7 x 8000 = 30 000? Další český covid průšvih?

Komentář na facebookovém profilu k testování koronaviru

 Místo "čert-ví-čím" podložených spekulací o otevírání obchodů by se měli ministři zamyslet, co se "pokazilo" na našem testování. V posledních třech dnech klesl mezitýdně počet denních testů průměrně o zhruba 10 000.

Jen pro ilustraci a velmi zjednodušeně. Pokud platí, že člověk má průměrně kolem 7 "relevantních kontaktů", měli bychom při počtu 8 000 nově nakažených za den testovat kolem 54 000 tisíc lidí (denně). Testů by bylo málo i kdybychom testovali jen průměrně kontakty 4 (4 x 8 = 32).

Navíc ale na testy chodí i ti, co se bez kontaktu nakazí (komunitně) a mnoho lidí, kteří se testují z důvodu jiného (opakované testy, sportovci a podobně) - což bych tipoval, že jsou tisíce, ale statistikové o tom mlčí. Tedy kontaktů od pozitivně testovaných lidí testujeme zjevně málo.

Pokud testujeme méně (všechny země, které mají podobně nebo více nakažených k populaci jako my, testují mnohem více než my), riskujeme, že bude mnoho infekčních, neidentifikovaných lidí, kteří budou nákazu dál šířit. A navíc čísla, dle kterých rozhodujeme (snad), budou velmi silně "na vodě".

To, co se u nás již několik týdnů odehrává, je tragédie. Nemuselo k ní dojít. Pokud vláda buďto nezajistí před jakýmkoliv rozvolněním opravdu spolehlivá data, a nebo nevysvětlí, proč jí stačí pro kontrolu nad vývojem pandemií rychle klesající počet testů, může se stát, že hrozný vývoj minulých týdnů (od začátku září kvůli COVID-19 zemřelo přes 5 000 lidí a nevíme, kolika lidem hrozí zdravotní komplikace díky přehlcení nemocnic), neskončí, nebo se zopakuje. Snad tak daleko "kompetence" naší vlády a státních institucí nezajde. Ale aby se to nestalo, chtělo by to "něco dělat" (a mj. začít i plánovat složitou logistickou operaci očkování stovek tisíců lidí. což je ale téma další).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama