RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2020 20:26:00

Další velký úspěch mnohoministra pana Havlíčka (a novinářů z idnes)

Další velký úspěch mnohoministra pana Havlíčka (a novinářů z idnes)

Komentář na facebookovém profilu k aukci kmitočtů pro sítě 5G

 Nabízené kmitočty (mimo jiné) pro provozování mobilních telefonů a přenosy dat si z velké části rozdělí naši „osvědčení oligopolisté“, známí po celé Evropě tím, že jejich ceníkové služby patří (nebo alespoň patřily, nová data jsem neviděl) k těm nejvyšším.

Podle ministra Havlíčka, je to úspěch, jelikož se „na trhu výrazně zvýší konkurenční tlak na mobilní operátory na další snížení cen”.

Pozoruhodná interpretace výsledku, který dle názoru odborníků vylučuje vznik dalšího plnohodnotného operátora (obavy z toho, že aukce ho nepřivede, byl jeden z důvodů, proč vláda odvolala před časem šéfa ČTÚ, který aukci pořádal) a tedy zvýšení konkurence. Pokles cen proto i nadále závisí výhradně na tom, jak úspěšně (zatím neúspěšně) stát donutí stávající oligopol poskytovat, na jeho infrastruktuře, takové podmínky “neplnohodnotným operátorům”, aby veřejnosti nabídli konkurence schopné služby.

Je to typický problém kvalitního fungování státu při zajištění férového a konkurenčního prostředí na trhu. Tedy úkolu v oblasti, kde se u nás proslavil jinými výsledky než kvalitní prací (svými výlety, schůzkami a bankovkami za skříní) dnes již bývalý šéf tohoto úřadu, pan Rafaj (i když zde rozhoduje zmíněný úřad speciální, jehož vedení ministr nedávno “zlepšil”). Další měřítko “úspěchu” u aukcí je obvykle to, o kolik se překoná minimální aukční cena. Dle informace o aukci byla minimální cena překonána o celé 3,6%. Tedy věru symbolicky. A je to dokonce méně než byl (dle textu idnes z ledna) vládní odhad výnosu aukce (nejméně 6 miliard).

Dle nové šéfky Rady ČTÚ Hany Továrkové je ale i to úspěch, jelikož jde o vyšší částku, než se očekáváno. Paní předsedkyně totiž zřejmě zapomněla na to, co vláda od aukce čekala a papír nebo idnes (či jiná média) snesou dnes opravdu hodně.

V souhrnu to leccos říká o tom, jak stát podmínky pro aukci pro vstup na trh, na kterém třeba jeden z operátorů (O2) za první pololetí pandemického roku, dosáhl zisku 2,6 miliardy korun, nastavil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama