ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.02.2012 12:33:00

Slyšeli jste, že Pražanům se stýská po soli? Já tedy ne.

Slyšeli jste, že Pražanům se stýská po soli? Já tedy ne.

Ani po měsíci, co pražští radní dali zelenou solení chodníků, mi hlava nebere, proč tak učinili.

Je to jen pár let, co se metropole po rozsáhlé diskusi s obyvateli zřekla používání soli při zimní údržbě, aby se nyní ke kontroverznímu způsobu v tichosti vrátila.  

Stále se nemohu smířit s tím, že pražští radní nedávno schválili vyhlášku o schůdnosti místních komunikací v podobě, která, mimo jiné, povoluje při zimní údržbě chodníků, pěších zón a cest použití všech chemických rozmrazovacích materiálů, tedy i solení. Konšelé tím učinili krok zpět, což netvrdím jen proto, že revidovali postoj svých předchůdců z roku 2009, tedy i můj, ale především proto, že v minulosti rozhodla metropole o zakázání solení po velké diskusi s odbornou i laickou veřejností, což o současném postupu říci nelze.

Dobře si to pamatuji, protože jsem byl v té době pražským radním a absolvoval jsem setkání se spoustou lidí, kteří mi přinášeli argumenty proti používání soli na pražských komunikacích. A sdělují mi je dodnes. Mohu potvrdit, že tehdejšímu rozhodnutí o zákazu používání soli předcházela diskuse nejen mezi radními, na půdě zastupitelstva, s odborníky, ale i s veřejností - se zástupci občanských sdružení a aktivit. Dlouho se zvažovala pro i proti, aby nakonec bylo při konsenzu mezi politiky i veřejností rozhodnuto o zákazu používání soli. Následující praxe ukázala, že otevřená a dlouhá diskuse se vyplatila, protože zákaz solení byl Pražany všeobecně kvitován. Jsem přesvědčen, že před třemi lety šlo o nejlepší řešení ze všech možných. Myslím si to dodnes a lednové rozhodnutí radních o povolení použít při údržbě cest všechny materiály, včetně nejvíce diskutované soli, nechápu.

Tedy vlastně bych ho chápal, kdyby se před takovým rozhodnutím vedla veřejná diskuse jako v minulosti a z ní by vyplynulo, že Pražané během posledních tří let změnili na solení názor. Že jim už nevadí negativní dopady na zdraví svých psů, že jim jsou putna poničené boty i karosérie aut, úhyn ptactva kvůli solení považují jen za téma pro hrstku ekologických aktivistů, poškozování základů budov solením je problém, který se jich netýká a dopady na půdu a spodní vody je pro ně nadmíru přízemní téma.  Nic takového se však neděje, a proto s postupem, kdy byla Pražanům předložena tato konkrétní vyhláška již jako hotová věc, nesouhlasím. Když se na vše podívám ne z pohledu pražského zastupitele, ale očima majitele psa, tak mne nebyla dána možnost se k návratu k možnosti solit a tudíž ohrožování zdraví mého zvířete jakkoli vyjádřit. 

Možná si někdo řekne, proč takového povyku kvůli solení, které chce město použít jen někde a navíc pouze v extrémních případech. Jelikož však samotné vedení Prahy avizuje, že se bude problematikou zimní údržby chodníků opět v budoucnu zabývat a prověří i jiné alternativy, nechápu, proč tak neučinilo před tím, než schválilo kontroverzní vyhlášku, která budí rozporuplné reakce veřejnosti.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama