Natálie Vachatová

  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.11.2020 8:00:00

Když chcete dělat dobro...

Když chcete dělat dobro...

Včera mi přistála do schránky složenka od neziskovky CARE Česká republika na mé jméno s žádostí o příspěvek Somálsku. Pěkně rovnou předtištěné, stačí jen zaplatit. Asi budu za velkého necitu, ale...

Neziskovka CARE CZ loni na dotacích odčerpala 48,1 milionů korun, převážně z Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva vnitra, přes 10 milionů dostali od České rozvojové agentury. Vlastně celá jejich neziskovka stojí téměř z 80 % na tuzemských dotacích.

Loni podali žádosti o dotace za 44 milionů korun k Ministerstvu zahraničních věcí a o dalších 11 milionů žádají Českou rozvojovou agenturu. Ministerstvo jim k březnu 2020 schválilo zatím 5 jejich žádostí celkem za 19 milionů korun.

Perličkou je, že jejich členka představenstva letos po několika letech odstoupila z funkce, protože nastoupila na Ministerstvo zahraničních věcí, kde má rozhodovat o přidělování grantů neziskovkám. Moc bych chtěla věřit tomu, že bude jednat nezaujatě a nezávisle a nepoteče tam ještě pár milionů ročně navíc.

Než ty peníze dorazily na Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo vnitra, byly vaše. Komu tedy pomáháte? Z větší části Africe, z menší Balkánu a Kavkazu, něco dostane Blízký Východ, zbytek Asie. A přesto, že mi trhá srdce dívat se na vyhublé a ztrápené děti, budu teď za necitu, ale já už jim své peníze poslala, ostatně vy taky.

Proto, když někomu pomáhám, upřednostňuju pomoc těm, kteří od státu nečerpají miliony. Například organizace Život dětem za celé své fungování dostala od státu 272 348 korun a naprostou většinu svých projektů dokážou financovat ze sponzorských darů, Nadace Naše dítě neodčerpala podle finanční správy od našeho státu nic, přesto pomohla mnoha dětem po celé České republice, můžeme pomáhat dětem v dětských domovech i seniorům, nemocným i rodinám v nouzi nebo zvířatům, budu pomáhat klidně komukoli v zahraničí, budu-li chtít, pokud to už za mě nedělá náš stát. Pomáhat je správné, ale měli bychom se sami dobrovolně rozhodnout, komu především.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama