Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.11.2020 11:11:04

Stává se bydlení luxusní komoditou? (Bytová politika, XX.)

 Stává se bydlení luxusní komoditou? (Bytová politika, XX.)

Milí sousedé, prodejní ceny pražských bytů 🏠 se hrozivě šplhají výš a výš. ☹️ Podle analýzy Central Group stouply jen za posledních 5 let z průměrných 56 tisíc za metr čtvereční na 110 tisíc za stejnou jednotku, tedy o plných 96 procent!

Situace se zcela vymkla kontrole a bohužel nezbývá než souhlasit s vyjádřením Institut plánování a rozvoje Prahy - IPR, podle kterého je pořízení vlastního bytu již mimo příjmové možnosti běžně vydělávajících Pražanů.Z dostupnosti bydlení se stává hluboký celospolečenský problém a je velmi dobře, že se o něj stále více zajímají i zákonodárci. Poslankyně Monika Červíčková na téma rozvoje dostupného bydlení dokonce uspořádala v Poslanecké sněmovně kulatý stůl. Účastníci zde diskutovali nejen o možnostech, jak zabezpečit bydlení pro ohrožené skupiny jako jsou senioři, neúplné rodiny nebo děti opouštějící dětské domovy, ale také o systémových problémech, které z bydlení dělají luxusní komoditu. A protože jsem byl k debatě taky přizván (tímto paní poslankyni Monika Červíčková ještě jednou děkuji), zaznělo na setkání i něco málo k opatřením, které jsou z mého pohledu pro nápravu klíčové:✅Prvním z nich je funkční novela stavebního zákona.✅Tím druhým je otevření diskuse o rozpočtovém určení daní vybraných z prodaných bytů. Pokud se část daně z každého prodaného bytu, která dnes dělá přes 1 milion Kč, vrátí do lokality jeho výstavby, získají rozvíjející se obce a městské části dostatek prostředků na výstavbu školek, škol, parků, a dalších prvků občanské vybavenosti.Dále je také ke zvážení, zda je opravdu nutné všechny nové bytové🏠domy stavět v režimu tzv. “pasivních budov", což zásadně prodražuje výslednou cenu.Jak vnímáte problematiku dostupnosti bytů vy❓Bylo pro vás obtížné sehnat vhodné bydlení za přiměřenou cenu❓Napište mi prosím své odpovědi do komentáře 👇👇👇 pod příspěvek.👉 Záznam z konference bude dostupný a odkaz vám dám do komentářů, najdete v něm i můj příspěvek k roli města a městských obcí v bytové politice.Článek, na který reaguji:👉https://zpravy.aktualne.cz/.../r~958c1a6427eb11ebaabd0cc.../
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama