MUDr. Přemysl Sobotka

senátor v letech 1996-2016
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2012 9:29:42

Řešení evropských potíží hledejme uvnitř Evropy

Řešení evropských potíží hledejme uvnitř Evropy

Měl jsem v úterý v Senátu možnost pohovořit si, během přijetí, s místopředsedou Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) panem Riccardem Migliorim.

Samozřejmě hlavním tématem našeho rozhovoru byla situace v Evropě, dluhová krize a možné cesty z krize. Pan Migliori řekl důležitou věc. Totiž, že řešit krize jednotlivých evropských zemí je lépe spolu s Evropou, než bez ní, samostatně. S tím nelze než souhlasit, ale je tu několik výrazných ALE a PROČ.

Především, zda ono řešení s Evropou znamená rozprostřít vlastní dluhy mezi všechny členské státy, zda ono řešení s Evropou znamená přenesení vlastní zodpovědnosti na jakési vyšší evropské orgány a nakonec zda ono řešení s Evropou znamená omezení vlastní suverenity ve prospěch většího, silnějšího a mocnějšího celku, který má větší vliv, víc peněz a více možností.

 Pan Migliori je Ital, možná proto je náchylný odpovědět na mé hypotetické otázky kladně. Snažil se najít řešení a našel ho v návrhu, aby se EU proměnila třeba tak, že předsedu Evropské komise by volili občané Evropy přímo.

 Sotva jsme se vypořádali s přímou volbou českého prezidenta, octne se nám na stole přímá volba šéfa eurokomisařů? Upřímně říkám, že nejspíš ne. Jde jen o hru, o další vábničku jak zachránit pohasínající duch demokracie uvnitř Unie. I pan Migliori totiž přiznal, že Evropa pociťuje „politický deficit“ a chybí jí transparentnost.

 To už se děje od doby, kdy péče o čtyři základní hodnoty, na kterých úspěch Unie vyrostl, byly vyměněny za voluntaristické, uspěchané inženýrství procesů, které ve skutečnosti ne zcela ovládáme.

 Občané skutečně chtějí vědět, co a proč Brusel dělá. Ale myšlenku míru a integrace přímá volba předsedy Komise nepřinese. Za každým ale se objevuje další proč. Ale proč? Komu to slouží?
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama