JUDr. Hana Kordová Marvanová

  • BPP
  • Praha 11
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.11.2020 17:14:00

Nový stavební zákon v parlamentu

Nový stavební zákon v parlamentu

Komentář na faceebookovém profilu k vládnímu návrhu nového stavebního zákona

 Měla jsem příjemné pracovní setkání v Parlamentu s poslankyní Věrou Kovářovou nad novým stavebním zákonem. Věra Kovářová patří mezi nejpracovitější poslance a už jsme spolupracovaly na několika zákonech.

Všichni víme, že stavební řízení je nesmírně byrokratické a zdlouhavé a musíme to konečně řešit. Česká republika patří v délce povolování staveb mezi nejhorší země na světě, je na 157. místě. Bohužel vláda, která vládne už sedm let, s tím zatím nepohnula, jen předložila do Parlamentu nový stavební zákon, navíc v podobě, kterou odmítají prakticky všichni. Vládní návrh stavebního zákona prošel přes obrovské množství nevypořádaných zásadních připomínek do dalšího čtení a nyní se bude projednávat ve výborech sněmovny.

Nastává tak rozhodující fáze, která předurčí, jestli se podaří zrychlit, zkvalitnit a zjednodušit stavební řízení, nebo to bude jen marketingový tah, který reálně nikomu nepomůže a bude překážkou rozvoje měst a obcí. Sama ministryně připravuje komplexní pozměňovací návrh, o totéž se nyní snaží i opoziční poslanecké kluby.

Pro Prahu, ale samozřejmě i další obce je toto téma moc důležité, a proto se snažíme ve spolupráci s dalšími městy a poslanci zabránit přijetí zákona v nejhorší podobě, která by jen ztížila rozvoj obcí. Návrh zákona totiž dále omezuje pravomoci samospráv v rámci územního plánování. Ze své gesce radní pro legislativu pomáhám s přípravou pozměňovacích návrhů a připomínek.

Jsem nicméně velmi skeptická k tomu, zda se může podařit v Parlamentu úplně a přitom kvalitně předělat špatný vládní návrh zákona, který nepsali vládní legislativci, ale právníci developerů. Stavební právo by mělo sloužit ne jen jedné zájmové skupině, ale i občanům a samosprávám a mělo by vyváženě chránit veřejné zájmy. Jsem přesvědčena, že to je možné. Podle mého názoru by bylo lepší než zákon špatně předělat v Parlamentu nechat jeho přípravu jako úkol pro příští kvalitnější vládu, než je ta současná.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama