Ing. Petr Beitl

  • ODS
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.11.2020 14:05:48

Stanovení strategických bezpečnostních podmínek je pro ČR při dostavbě Dukovan k

Stanovení strategických bezpečnostních podmínek je pro ČR při dostavbě Dukovan k

V pátek 20. 11. a čtvrtek 26. 11. jsme ve sněmovně v rámci vládního návrhu zákona o opatřeních k přechodu ČR k nízkouhlíkové energetice projednávali ve druhém čtení bod týkající se dostavby nového bloku jaderné elektrárny Dukovany.

 

Primárně se jednání týkalo financování výstavby, konkrétně provázání této investice s budoucí cenou elektřiny. Neobešlo se bez příspěvků na téma budoucího energetického mixu. Jsem přesvědčen, že nahrazování stávajících uhelných zdrojů by mělo mít reálný jízdní řád v budoucích dvaceti letech a mělo by být založeno právě na jaderné energii. Teorie o náhradě uhlí plynem nás posílají do závislosti na státech Střední Asie, Ruské federace nebo arabského světa. A to jsou státy, se kterými nemáme právě přátelské vztahy. Další teorie o masivní podpoře obnovitelných zdrojů  zase posílá cenu energie do násobku stávajících cen. Například v Německu již činí podpora obnovitelných zdrojů jeden a půl násobek ceny silové elektřiny.

Hlavním tématem diskuze bylo začlenění otázek strategické bezpečnosti do kritérií výběrového řízení na hlavního dodavatele stavby. Důležitost této investice, dává totiž jakémukoliv nebezpečnému dodavateli možnost stavbu zdržovat a blokovat a požadovat za to splnění nepřijatelných požadavků. Jinými slovy, vzniká na dodavateli závislost, která mu dává možnost Českou republiku vydírat na strategické úrovni. Velmi silně zazněl požadavek, aby v zadávací dokumentaci připravovaného výběrového řízení byly zapracovány požadavky našich tajných služeb.

Vláda by potom mohla vyřadit uchazeče, kteří nebudou tato kritéria splňovat bez ohrožení průběhu celé výstavby a rizika mezinárodních soudů a arbitráží. Jinak řečeno, je nežádoucí, aby se na strategické stavbě dané elektrárny podílely společnosti s účastí států, které přistupují k zemím NATO jako nepřátelským nebo jejich představitelé jsou na sankčním seznamu Evropské unie.

Optimálně by účastníci těchto řízení měli být z bezpečnostních hledisek testováni předem, než budou vyzváni k podání nabídek. Pouhá ekonomická či technická kritéria totiž v tomto strategickém projektu neobstojí, naopak mohou být eliminační pro některé uchazeče, kteří bezpečnostní kritéria splňují.

Doufám, že vláda vyhoví požadavkům sněmovny a než předloží tento zákon do závěrečného třetího čtení, bude schopna garantovat strategickou bezpečnost projektu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama