Mgr. Radek Holomčík

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2020 19:09:00

Chtěl bych poprosit pana ministra kultury, aby se neotíral o Brno

Chtěl bych poprosit pana ministra kultury, aby se neotíral o Brno

Projev na 72. schůzi Poslanecké sněmovny 2. prosince 2020 k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu

 Děkuji za slovo. Já bych tady chtěl poprosit pana ministra kultury, aby se neotíral o Brno. Za prvé, v Brně vládne koalice, ve které jsou zastoupeni i sociální demokraté. Finanční situace v Brně, která vede k tomu požadavku nebo k debatě o tom, že by se Národní divadlo Brno, stejně ale jako Národní divadlo Ostrava, převedlo pod Ministerstvo kultury, je dlouhodobá. To není žádný výmysl paní primátorky Vaňkové, o tom se debatovalo už v době, kdy byl primátorem vážený pan kolega Onderka, a dost možná ještě před tím.

Jenom pro představu. Brno z rozpočtu 16 mld. korun dává na kulturu 1,6. Nevím o žádném jiném městě v Evropě, které by dávalo takovouhle velkou dotaci na kulturu. Myslím si, že ministr kultury by si měl taková města hýčkat a ne se tady o ně otírat.

A ta situace na příští rok. Z 16 mld. korun Brno přijde o 2,7 mld., pokud projde i daňový balíček, který tady byl schválen, v té podobě, jak byl ve Sněmovně schválen. A pokud se bavíme o snahách převodu Národního divadla Brno na Ministerstvo kultury, tak jde jenom o to, aby se zajistila budoucnost této špičkové scény, která má nadregionální, celostátní význam. Tak prosím, nezatahujte Brno do vašich ideologických válek s ODS! Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama