Ing. Tomáš Martínek

Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2020 6:37:00

O deset dní později ukončí vláda diskriminaci maloobchodů

O deset dní později ukončí vláda diskriminaci maloobchodů

Již 19. listopadu přijala Poslanecká sněmovna usnesení navržené Piráty, které pověřuje vládu do 23. listopadu zajistit ukončení diskriminace českých obchodníků proti velkým nadnárodním řetězcům.

 Nastavit provoz maloobchodních prodejen za dodržování stejných hygienických opatření, aby nedocházelo ke zvýšení koncentrace osob v některých obchodech a koncentrace lidí v několika dnech před Vánoci.

Omezení počtu zákazníků na plochu je přijatelné, pouze pokud se za stejných podmínek otevřou i nyní zavřené maloobchody. Lidé se rozmělní a přestanou nakupovat boty v Lidlu. Je nutné ukončit diskriminaci českých obchodů a narušení podnikatelského prostředí ve prospěch nadnárodních korporací.

Přichází doba předvánočních nákupů, zásadní období pro všechny české obchodníky. Místo toho, aby vláda hledala řešení, jak zachránit tento základ české ekonomiky, tak v televizích běží ukázky, jak lidé jezdí nakupovat do zahraničí nebo nakupují v přeplněných nadnárodních řetězcích, které prodávají téměř vše – nejen základní povolený sortiment. Otevření maloobchodů jistě má svá epidemiologická rizika, na druhou stranu zase jiná rizika snižuje. Například snížení šíření covid-19 rozmělněním počtu zákazníků v supermarketech, kde se lidé pohybují volně a mohou se klidně všichni shlukovat v jedné části obchodu, případně sníží rizika tvořících se front před obchody.

Je nutné zachránit český maloobchod v předvánočním období a ukončit jeho diskriminace, jak ve své stížnosti Ústavnímu soudu požaduje i skupina senátorů pod vedením pirátského senátora Lukáše Wagenknechta. Podle informací jedné sítě prodejen oblečení je standardně v této době návštěvnost obchodů kolem devatenácti lidí za hodinu.

Čím déle se bude otevření odkládat, tím více pak hrozí riziko většího shluknutí nakupujících a nastartování třetí vlny. Proto se mi jeví, že vyřešit diskriminaci českých obchodů je výhodné nejen z epidemiologického, ale i z ekonomického hlediska, kdy je nutné zachránit českou ekonomiku od jejího kolapsu.

Teprve v neděli 29. listopadu oznámila vláda, že od čtvrtka 3. prosince sníží stupeň protiepidemického systém (PES) na úroveň 3, který umožní otevření maloobchodů. Z mého pohledu je nutné upravit systém PES tak, aby nedocházelo k diskriminaci českých maloobchodů ani ve vyšším stupni, pokud bychom se opět do daného stupně v budoucnu vrátili.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama