Hana Třeštíková , MgA.

  • PRAHA SOBĚ
  • Praha 7
  • místostarostka městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2020 6:37:00

Kultura v Praze opět ožívá, otvírají se galerie i rozhledna

Kultura v Praze opět ožívá, otvírají se galerie i rozhledna

Po několika týdnech se opět otevírají návštěvníkům pražské galerie, muzea, věže nebo Petřínská rozhledna. Své dveře otevře i Planetárium a hvězdárny, kde budou moci návštěvníci pozorovat tzv. Betlémskou hvězdu.

 Divadelní představení nebo koncerty se mohou konat jen bez přítomnosti diváků, řada akcí se ale stále uskutečňuje v online prostředí.

„I když všichni kulturní aktéři dělali maximum pro to, aby nám kulturu zprostředkovali online, jsem moc ráda, že už zase můžeme žít kulturně nejen virtuálně ale i naživo. Věřím, že epidemická situace bude i nadále příznivá, abychom si ještě před vánočními svátky stihli kulturu pořádně užít nebo koupí dárkových poukazů na kulturní zážitky na příští rok podpořit naše oblíbená divadla, kluby a galerie,“ říká Hana Třeštíková, radní při kulturu a cestovní ruch.

Galerie hlavního města Prahy zve na pokračující výstavy Antonína Kratochvíla a Light Underground v Domě u Kamenného zvonu nebo výstavu Moniky Immrové v Colloredo-Mansfeldském paláci. V minulém týdnu uvítala první návštěvníky Petřínská rozhledna, Zrcadlové bludiště na Petříně nebo výstavní prostory Muzea hlavního města Prahy. Také Národní galerie láká kromě svých stálých expozic na prodlouženou retrospektivu Mikuláše Medka nebo na reprezentativní výstavu věnovanou Rembrandtovi van Rijn, kde bude pro velký zájem prodloužena otevírací doba. Dále otevírá od 16. prosince také holešovický DOX.

O víkendech je opět možné navštívit Planetárium Praha a Ďáblickou hvězdárnu pro pozorování zimní oblohy. Těsně před Štědrým dnem, a to 21. prosince, nastane na nebi úkaz, který viděli lidé naposledy před téměř osmi sty lety – tzv. Betlémskou hvězdu. Tu bude možné pozorovat také ze Štefánikovy hvězdárny, která by měla být proto tento účel uvedena do provozu.

Divadla zřizovaná Prahou po dohodě s radní Hanou Třeštíkovou ohlásila, že zůstanou minimálně do konce roku zavřená nehledě na stav protiepidemického systému. K tomuto kroku se přidala i některá další pražská divadla. Provoz divadel totiž reaguje jen velmi obtížně na změny vládních opatření. Divadelníci využijí čas k přípravě a zkoušení stávajícího repertoáru i nových her nebo online programu pro diváky. Některá divadla a kina, která jsou rovněž zavřená nebo promítají online, také ve svých pokladnách prodávají dárkové poukazy na představení v roce 2021 nebo suvenýry s kulturní tematikou.

Kulturní instituce i další návštěvnicky atraktivní místa postupně obnovují svůj provoz. I na ně se vztahují opatření stanovená dle protiepidemického systému stupně 3. Většinou se jedná o omezení počtu osob, aby bylo možné dodržet dvoumetrové rozestupy nebo o další režimová a organizační opatření, jako roušky nebo dezinfekce nebo upravená otevírací doba.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama