Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2020 8:33:24

Předložili jsme více než dvě desítky pozměňovacích návrhů ke státnímu rozpočtu!

Předložili jsme více než dvě desítky pozměňovacích návrhů ke státnímu rozpočtu!

Minulou středu v rámci jednání 72. schůze Poslanecké sněmovny bylo na pořadu projednávání vládního návrhu o státním rozpočtu na rok 2021.

Jednalo se o druhé čtení, v rámci kterého už nemohli poslanci měnit jeho základní parametry, ale navrhovali své návrhy přesunů peněz uvnitř rozpočtu. Tyto jejich pozměňovací návrhy byly v celkovém objemu přes 180 miliard korun. Navrhovaný schodek je ve výši 320 miliard korun.

Hnutí SPD své stanovisko k navrhovanému státnímu rozpočtu na rok 2021 předneslo v rámci jednání ve Sněmovně prostřednictvím svého předsedy Tomia Okamury, který ve svém vystoupení konstatoval, že hnutí SPD je proti takto navrženému státnímu rozpočtu, a to z mnoha zřejmých důvodů. V prvním případě vytkl vládě, že odmítá škrtnout zbytné výdaje, které teď v krizi nic nepřinášejí slušným lidem, a v této věci uvedl celou řadu příkladů. Zkritizoval, že vláda vyplácí peníze politickým neziskovým organizacím, které podporují imigraci do České republiky, např. Organizaci na pomoc uprchlíkům, vedenou panem Rozumkem. Hnutí SPD též navrhuje zrušit poradní orgán vlády pro rovnost mužů a žen, gender, neboť tito a podobní „specialisté“ zbytečné zatěžují jak vládu, tak rozpočet. Též nesouhlasíme s nákupem drahé zahraniční armádní techniky a s vysíláním českých vojáků do bojových misí do střední Afriky a Afghánistánu. Předseda hnutí SPD též apeloval na vládu, že si neumí pohlídat čerpání financí na vládou schválené investice, na které poukazují závěry kontrolních nálezů Nejvyššího kontrolního úřadu. NKÚ standardně a dlouhodobě konstatuje, že státní peníze se neutrácejí efektivně, pokud se rovnou nerozkrádají. Ve druhém případě apeloval na vládu, že nemá dostatek peněz na podporu slušných a pracujících občanů, což je špatně.

Předseda hnutí SPD při svém vystoupení použil rčení prezidenta Masaryka: „Nebát se a nekrást,“ které přeformuloval na: „Nebát se, myslet a nekrást.“ V této souvislosti položil otázku směrovanou na představitele vládní koalice: „Proč mají takzvaní nepřizpůsobiví lidé stále stejné horentní dávky, zatímco pracující lidé přicházejí o práci, o příjmy, a dostávají se do problémů?“ Zároveň prezentoval svoji odpověď:  „Jakékoli zvyšování daní slušným lidem považuji v této situaci za krádež peněz, které si občané, živnostníci a podniky vydělali svou prací.“ Tvrzení "nebát se, myslet a nekrást" by mělo platit jak pro vládu a ministry, tak pro ty, kdo vedou státní firmy, a ti všichni by měli státu vydělávat peníze. Jako odstrašující příklad uvedl management České pošty, která má na jedné straně obrovské množství poctivých a špatně placených řadových pracovníků, a na druhé straně také neschopných, ale zato velmi slušně placených manažerů.

Návrh celkových příjmů státního rozpočtu České republiky na rok 2021 je vyčíslen částkou 1.488.336.029.790 Kč. Celkové výdaje státního rozpočtu se stanoví částkou 1.808.336.029.790 Kč. Schodek státního rozpočtu ve výši 320.000.000.000 Kč bude pokryt snížením stavu na účtech státních finančních aktiv o 18.783.830.871 Kč a změnou stavu státního dluhu o 301.216.169.129 Kč. Poslanci hnutí SPD v rámci jeho projednávání ve druhém čtení navrhli konkrétní pozměňovací návrhy v řádu více než dvou desítek miliard.

Například jsme navrhli snížit odvody do rozpočtu Evropské unie o 5.500.000.000 Kč a ty převést na dotace na činnosti vykonávané obcemi s rozšířenou působností v oblasti sociálně-právní ochrany dětí a na výkon sociální práce na krajských a obecních úřadech. Další odvody plánované do rozpočtu Evropské unie v částce 550.000.000 Kč navrhujeme přesunout na transfery nestátním subjektům poskytující služby v oblasti rodiny (200.000.000 Kč) a na transfery územním rozpočtům na sociálně právní ochranu dětí (350.000.000 Kč). Z kapitoly dotací na obnovitelné zdroje přesunout 6.500.000.000 Kč na dávky důchodového pojištění. Též jsme navrhli přidání 3.000.000 Kč pro Český svaz bojovníků za svobodu a České obci legionářské.

Hnutí SPD nesouhlasí s takto navrženým státním rozpočtem na rok 2021, což dokladuje i tím, že poslanecký klub hnutí SPD podal k tomuto návrhu 23 pozměňovacích návrhů spočívajících v přesunu financí mezi jednotlivými kapitolami s cílem, aby se více peněz dostalo tam, kde budou z našeho pohledu efektivněji využity ku prospěchu našich občanů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama