Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2020 6:34:00

Sacharovova cena je posílením morálky běloruské opozice

Sacharovova cena je posílením morálky běloruské opozice

Prestižní Sacharovovu cenu za svobodu myšlení letos obdrželi představitelé běloruské demokratické opozice. Cenu jim dnes v poledne předal předseda Evropského parlamentu David Sassoli.

Podle pirátské europoslankyně Markéty Gregorové, která se intenzivně lidským právům věnuje, je letošní ocenění více než zasloužené.

„Evropský parlament dává udělením ceny jasně najevo, že stojí na straně občanů, kteří bojují za lidská práva a demokracii po celém světě. Zpráva, kterou posíláme, je jasná: v tomto boji nejste sami,“ uvedla europoslankyně.

Běloruskou demokratickou opozici zastoupilo na slavnostním ceremoniálu několik jejích představitelů včetně Svjatlany Cichanouské. Ocenění ale patří i těm, kteří byli po letošních protestech proti vládě autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka uvězněni nebo přinuceni opustit zemi.

„Nyní se běloruská opozice zařadila po bok velkých osobností minulosti, jako jsou Nelson Mandela či sovětský disident Anatoli Marhcenko, kterým byla v roce 1988 udělena vůbec první Sacharovova cena,“ podotkla Gregorová, podle které ale boj za demokracii v Bělorusku ještě neskončil. „Lukašenkova diktatura je stále u moci a zločiny jeho bezpečnostních sil zůstávají nepotrestány. Hromadné zatýkání se nyní stalo rutinou. Naléhavě žádám Evropskou radu, aby rozšířila sankce na další jednotlivce a organizace spojené s režimem a ukázala skutečnou sílu v jednotě,“ vzkázala europoslankyně.

Sacharovovu cenu za svobodu myšlení je pojmenovaná na počest sovětského fyzika a politického disidenta Andreje Sacharova. Cena je udělována jednotlivcům a organizacím hájícím lidská práva a základní svobody. S udělením Sacharovovy ceny je spojen finanční příspěvek ve výši 50 000 EUR, prostřednictvím kterého poskytuje Evropská unie podporu laureátům a pomáhá jim v jejich činnosti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama