Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2020 7:29:37

Podpora českých firem a živnostníků je pro nás samozřejmostí!

Podpora českých firem a živnostníků je pro nás samozřejmostí!

Sněmovna schválila souběh kompenzačního bonusu a programu Antivirus pro firmy a živnostníky, což hnutí SPD již před několika týdny navrhlo jako samostatnou změnu zákona.

V úterý vzešla ze Sněmovny dobrá zpráva pro živnostníky, kteří kromě čerpání financí z kompenzačního bonusu budou mít v souběhu nárok i na peníze z programu Antivirus, COVID – nájemné a ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Zároveň budou výrobci piva osvobozeni od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. 

Všichni přítomní poslanci hnutí SPD vyjádřili souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1095, ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 1095/3. Návrh změny zákona o spotřební dani vzešel jako reakce na současnou situaci, kdy pivo není možné s ohledem na vládní opatření k zabránění šíření koronaviru distribuovat do uzavřených restaurací, hotelů a obdobných zařízení, naopak je nutné pivo z těchto provozoven vracet do režimu podmíněného osvobození od daně za účelem jeho likvidace či přepracování, což je spojeno s nárokem na vrácení spotřební daně. Nově se tato daňová úprava prodlužuje na dobu neurčitou (platila do konce tohoto roku). Součástí schválené novely zákona zaslané ze Senátu je kompromisní pozměňovací návrh, který zmírňuje uvedené pravidlo pro čerpání finanční podpory a připouští souběh kompenzačního bonusu a podpory z programu Antivirus, COVID – nájemné a ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), a to zpětně za všechna podzimní bonusová období.

V souvislosti s přijetím novely výše uvedeného zákona je nutné zmínit, že skupina poslanců za hnutí SPD zastoupená navrhovatelkou Lucií Šafránkovou předložila již dne 19.11.2020 Sněmovně návrh zákona (vedeno jako sněmovní tisk č. 1093), kterým se mění zákon č. 461/2020 Sb., o kompenzačním bonusu v souvislosti se zákazem nebo omezením podnikatelské činnosti v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2. V odůvodnění hlavních principů a nezbytnosti navrhované právní úpravy zmiňujeme, že novela byla vedena s cílem odstranit zjevnou diskriminaci OSVČ v přístupu ke kompenzačnímu bonusu na základě tohoto zákona vůči společníkům malých společností s ručením omezením.

Jedná se o to, že zákon (i jeho oficiální aplikační výklad Ministerstvem financí) neumožňoval vznik nároku na tento kompenzační bonus osobám samostatně výdělečně činným, které zároveň čerpají podporu z programu Antivirus Ministerstva práce a sociálních věcí na udržení pracovních míst svých zaměstnanců. Zatímco společníkům společností s ručením omezeným zákon (i jeho výklad) souběh čerpání kompenzačního bonusu i finanční podpory z programu Antivirus umožňuje, což je z našeho pohledu vůči živnostníkům (OSVČ), kteří museli v důsledku vládních opatření omezit podnikání a uzavřít své provozovny, naprosto nespravedlivé. Tato situace tak fakticky staví osoby samostatně výdělečně činné před volbu, zda propustit zaměstnance, anebo být osobně, popř. s celou rodinou, několik týdnů či měsíců (nezaviněně) bez jakéhokoli příjmu. Tento návrh vláda při jeho projednávání dne 16.12.2020 zamítla.

V hnutí SPD jsme rádi, že se jak vláda, tak i Senát nakonec námi nechaly inspirovat při novele uvedeného zákona, která umožní větší podporu živnostníkům a podnikatelům, kteří ji v současné době potřebují. Včera novelu podepsal i prezident republiky.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama