Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.12.2020 12:23:00

Až na mě přijde řada, nechám se očkovat

Až na mě přijde řada, nechám se očkovat

Komentář na facebookovém profilu k rychlosti vývoje vakcíny proti koronaviru

 „Ta neobvyklá rychlost vychází ze skutečnosti, že žádná z těch firem a laboratoří, které byly v závodě o vakcínu favority, nebyly začátečníky a nezačínaly od píky. Většina z nich měla velkou zkušenost s vakcínami proti nemocem SARS, MERS, ebola nebo zika, takže už měly ověřenou příslušnou vakcínovou platformu, tedy technologický prototyp s hlavními součástkami pro funkční očkovací látky, které se jim osvědčily v nedávné minulosti.

Moderní vakcinologie vytváří očkovací látky na bázi stavebnice. Různí producenti vakcín mají takové stavebnice vakcínových platforem vyvinuty originálním způsobem pro jejich vlastní technologii včetně patentovaných částí. Proto nebylo třeba pro vakcínu proti novému čínskému koronaviru SARS-CoV-2 vymýšlet nic úplně nového.

Přesto je deset měsíců pro vývoj, ověření a výrobu nové očkovací látky rekordně rychlá doba, kterou si vynutila výjimečná společenská urgentnost, a vyžádala si naprosto mimořádné nasazení lidských, materiálových a finančních kapacit.“

K vakcíně proti covid-19 se vyjádřil profesor Libor Grubhoffer, český virolog a ředitel Biologické centrum AVČR (ZDE). Souhlasím s tím! Až na mě přijde řada (vzhledem k věku a dalším parametrům), nechám se očkovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama